Home > ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ
ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ PDF Print E-mail
Written by Administrator   
28, Οκτώβριου 2012

από την εφημερίδα "ΑΜΑΡΥΣΙΑ" www.amarysia.gr


Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΞΑΜΕΝΉ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

 


Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση στις 3/10, για το ζήτημα της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κηφισιάς, του ΝΠΔΔ «Δημήτριος Βικέλας» και του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Βουλευτών «Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ», για την κατασκευή υδατοδεξαμενής στην περιοχή της Πολιτείας.

Σύμφωνα με τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Πολιτείας και την πρόεδρό του Μίνα Παντελίδου, η οποία παρέδωσε ψήφισμα του Συλλόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο, το έργο θα κατασκευαστεί σε δις κηρυχθείσα αναδασωτέα δασική έκταση, η οποία εντάσσεται στην περιοχή του Διατάγματος Προστασίας του Πεντελικού Όρους. Επιπλέον, με βάση το ψήφισμα, δικαίωμα επέκτασης του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης έχει μόνο η ΕΥΔΑΠ και όχι ο ιδιώτης συνεταιρισμός.

«Εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα»

Ζήτημα τέθηκε από τον Σύλλογο για το αν πρόκειται για έργο δημόσιας ωφέλειας, καθώς ο Συνεταιρισμός Βουλευτών εγγράφει στον ισολογισμό του κέρδη ύψους 200.000 ευρώ ετησίως από την εμπορία του νερού, και άρα κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντά του. Μάλιστα, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολιτείας  ζήτησε από τη δημοτική αρχή να ζητήσει από την ΕΥΔΑΠ την απαλλοτρίωση του δικτύου ύδρευσης του συνεταιρισμού, το οποίο προϋπήρχε της σύστασης της ΕΥΔΑΠ.

Την αντίθεσή του εξέφρασε ο προέδρος του ΝΠΔΔ «Δημήτριος Βικέλας» και δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίαςΜανώλης Κουρμαδιάς, που υπογράμμισε την αναγκαιότητα κατασκευής της δεξαμενής, φέρνοντας ως παράδειγμα την αδυναμία γεμίσματος της πισίνας του κολυμβητηρίου της Πολιτείας από το υπάρχον δίκτυο.

«Η περιοχή έχει ανάγκη μία δεύτερη δεξαμενή προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες των κατοίκων» τόνισε. «Το νερό δεν μπορεί να πωλείται από έναν συνεταιρισμό στους πολίτες», ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ  Νίκου Σφαντού, ο οποίος έκανε λόγο και για  έλλειψη αναγκαιότητας ενίσχυσης ενός ιδιωτικού φορέα όπως ο συνεταιρισμός.

Αναμένεται έγκριση  από το δασαρχείο

Το ζήτημα της έγκρισης της σύμβασης από πλευράς του δασαρχείου έθεσε η επικεφαλής της παράταξης ΠΟΛΗ ΦΩΣΑγγελική Συνοδινού, που -όπως τόνισε- «δεν πρέπει να ληφθεί καμία απόφαση μέχρι να λάβουμε την επίσημη απάντηση του Δασαρχείου Πεντέλης».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι θα μπορούσε το έργο να γίνει σε ιδιοκτησία του συνεταιρισμού, που να βρίσκεται εντός σχεδίου, ώστε να μην τίθεται θέμα δασικής έκτασης.

«Απαιτείται υπουργική απόφαση για οποιαδήποτε κατασκευή σε αναδασωτέα έκταση», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ΠΟΛΗ ΦΩΣ Γιώργος Σκορδίλης, και επέκρινε τη δημοτική αρχή για υποστήριξη των συμφερόντων του συνεταιρισμού.


Φθηνότερο νερό για τους κατοίκους


Κατηγορηματικός ήταν στην απάντησή του ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, κατηγορώντας την προηγούμενη διοίκηση για λάθη.

«Το 2002 το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την κατασκευή δεξαμενής 2.5000 τόνων και το καλοκαίρι του 2003 η τότε διοίκηση έβγαλε άδεια από την Πολεοδομία για 5.000 τόνους, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες. Ο μόνος τρόπος για να κατασκευαστεί σήμερα η δεξαμενή, είναι να γίνει αυτή η προγραμματική σύμβαση», τόνισε ο δήμαρχος, και πρόσθεσε ότι από αυτή την απόφαση εξαρτάται η παροχή ύδρευσης σε 5.000 κατοίκους.

Αναφερόμενος, δε, στα οφέλη του Δήμου από την ολοκλήρωση του έργου υπογράμμισε ότι «με την ολοκλήρωση της δεξαμενής θα αποκτήσουν ύδρευση οι κοινόχρηστοι αθλητικοί χώροι της Πολιτείας, ενώ  ο Δήμος δεν θα χρειαστεί να συστήσει δική του εταιρεία για τη διαχείριση του έργου, απαλλασσόμενος από το κόστος.

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι οι κάτοικοι της Πολιτείας με αυτό τον τρόπο θα έχουν φθηνότερο νερό, και ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή του.

Το θέμα πέρασε τελικά κατά με πλειοψηφία. ενώ ΚΑΤΑ ψήφισαν οι παρατάξεις ΠΟΛΗ ΦΩΣ, ΑΝΑΣΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΛΕΥΚΟ οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Μαρία Κεφαλά - Σαλματάνη και Ελευθερία Λιαπάκη.

Last Updated on 28, Οκτώβριου 2012
blog comments powered by Disqus