Home > ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ
Η ΝΕΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ / ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ PDF Print E-mail
Written by Administrator   
15, Οκτώβριου 2012

project

Η ΝΕΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ / ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

 

             

 

              Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολιτείας

Πλ. Πολιτείας, Τηλ./ΦΑΞ 210 6252755, Κηφισιά  145 63

Η ΝΕΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ/ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ : 

Ερωτήματα προς απάντηση

 Στη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 3-10-2012, υπερψηφίσθηκε η πρόταση για την προώθηση της κατασκευής νέας δεξαμενής στην Πολιτεία.

   Οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι, καλή τη πίστει, ψήφισαν θετικά με το σκεπτικό, ότι ένα νέο έργο υποδομής στην χειρότερη περίπτωση δεν μπορεί να είναι βλαπτικό για την ύδρευση/πυρόσβεση της περιοχής.

   Ένα τέτοιο έργο γίνεται ακόμα περισσότερο ελκυστικό, όταν χρηματοδοτείται από κάποιον άλλο, στην συγκεκριμένη περίπτωση τον Συνεταιρισμό Βουλευτών.

 Στη συνέχεια θα παραθέσουμε κάποια στοιχεία που δεν αναφέρθηκαν κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ., συνεπώς η κρίση των Δημοτικών Συμβούλων ήταν αποτέλεσμα τουλάχιστον ελλιπούς πληροφόρησης.

   Η κατασκευή νέας δεξαμενής δεν γεννά πρόσθετο νερό, συνεπώς δεν απαντά στο πρόβλημα «δεν έχουμε νερό». Νερό μας παρέχουν πρωτογενείς εγκαταστάσεις, όπως οι γεωτρήσεις, η αφαλάτωση, η επαναχρησιμοποίηση, η απόληψη από δίκτυα άλλων παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης, ακόμα και ο περιορισμός των απωλειών και της σπατάλης.

   Η δεξαμενή απαντά στο πρόβλημα της ολιγόωρης πτώσης πίεσης σε κάποιες περιοχές λόγω αυξημένης ζήτησης ή λόγω βλάβης, όμως η δεξαμενή πρέπει να επαναπληρωθεί πρίν από την αιχμή της επόμενης  ημέρας. Και είναι τουλάχιστον αστείο, όποιος δεν μπορεί να γεμίσει την πισίνα του Κολυμβητηρίου, (γιατί έτσι αναφέρθηκε) να διαθέτει δεξαμενές 2500+900= 3400 κυβικών μέτρων. Αυτές, κύριοι του Συνεταιρισμού, πώς θα τις γεμίσετε;

   Η λύση της δεξαμενής δεν είναι μονόδρομος: για την αντιμετώπιση της πτώσης πίεσης υπάρχουν και άλλες λύσεις, σχεδόν πάντα φθηνότερα και ταχύτερα υλοποιήσιμες. Τέτοιες λύσεις είναι τα ωστικά αντλιοστάσια (BOOSTER), η τοποθέτηση νέων αγωγών και η καλύτερη διαχείριση του νερού. Αυτές οι επιλογές είναι φθηνότερες και άμεσα υλοποιήσιμες ενώ οι δεξαμενές, λόγω του υψηλού κόστους και της δυσκολίας αδειοδότησης σπάνια αποτελούν την πρώτη επιλογή των μηχανικών ύδρευσης

   Όμως ούτε αυτές οι λύσεις είναι οι ενδεδειγμένες για την δική μας περίπτωση: οι αγωγοί μας συνορεύουν με τους αγωγούς της ΕΥΔΑΠ και της Νέας Ερυθραίας, θα μπορούσαν λοιπόν να γίνουν διασυνδέσεις σε κατάλληλα σημεία ώστε ο Συνεταιρισμός να έχει τις ποσότητες που χρειάζεται στην πίεση που επιθυμεί, χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ πέρα από τη σχετικά ασήμαντη δαπάνη σύνδεσης. Στην περίπτωση μάλιστα της Ν.Ερυθραίας η σύνδεση θα μπορούσε να είναι αμφίδρομη, με αποτέλεσμα τις καλύτερες υπηρεσίες για αμφότερους.

   Με τα πιο πάνω δεν προτείνουμε την παράδοση/παραχώρηση του δικτύου στην ΕΥΔΑΠ: μια τέτοια προοπτική μας βρίσκει απολύτως αντίθετους. Είναι σαφές ότι προτείνουμε την αγορά, από τον Συνεταιρισμό, νερού από την ΕΥΔΑΠ στις ποσότητες και την πίεση που απαιτείται, όταν και εφ΄ όσον κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

   Η τιμολόγηση από τηνΕΥΔΑΠ του νερού για ενίσχυση των δημοτικών δικτύων ύδρευσης είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή με αποτέλεσμα όλοι σχεδόν οι Δήμοι που έχουν την δυνατότητα σύνδεσης να επιλέγουν αυτήν την λύση αντί για την ενίσχυση/επέκταση των δικών τους εγκαταστάσεων.

   Θεωρούμε αυτονόητο μία μελέτη σκοπιμότητας , μια αναγνωριστική μελέτη ή ακόμα και μια  εισήγηση προς το Δ.Σ. να λαβαίνει υπ΄οψη της όλα τα παραπάνω. Αν όμως, παρά τα προεκτεθέντα, η λυση της νέας δεξαμενής αποτελεί την τελική επιλογή του Συνεταιρισμού, πρέπει να εξηγηθεί πειστικά γιατί καθαιρείται η υφιστάμενη δεξαμενή των 400 κυβικών μέτρων. Πολύ καλύτερα θα εξυπηρετούσε μια τρίτη δεξαμενή σε κάποιο ενδιάμεσο σημείο αφού θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη ευελιξία και ασφάλεια.

   Ακόμη και αν δεχθούμε τη θέση ότι η επιλεγείσα τοποθεσία δίπλα στην καθαιρούμενη δεξαμενή είναι η ιδανική, θα μπορούσε να κατασκευασθεί μία μικρότερη και φθηνότερη δεξαμενή 2000 κυβικών μέτρων διατηρώντας παράλληλα και την παλαιά.

   Η ΕΥΔΑΠ και η κάθε ΕΥΔΑΠ ορθώς διατηρεί και συντηρεί, ενίοτε με υψηλότατο κόστος, δεξαμενές 80 και πλέον ετών. Ας μην ξεχνάμε  άλλωστε, ότι η Δεξαμενή του Αδριανού στο Κολωνάκι μόλις πρόσφατα έπαψε να χρησιμοποιείται. Η καθαίρεση, ελαφρά τη καρδία, υφιστάμενων δεξαμενών αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

   Θέλουμε τέλος να σταθούμε στο ποιός πληρώνει την νέα δεξαμενή. Ο Συνεταιρισμός μπορεί να προχωρήσει με χρήματα δικά του η άλλων, όμως ποτέ δεν θα τα πάρει πίσω αφού η δεξαμενή δεν παράγει πρόσθετα έσοδα αφ΄εαυτής όπως εξηγήθηκε πιο πάνω.

   Αν πάλι ο Συνεταιρισμός δεν ενδιαφέρεται για την ανάκτηση των χρημάτων του, ίσως θα μπορούσε να αναζητήσει κάποιο άλλο, πιο χρήσιμο έργο, να δημιουργήσει ένα Πολιτιστικό Κέντρο στην Πολιτεία  ή ακόμα να προχωρήσει στην μείωση του Τιμολογίου Υδρευσης.

    Ενδέχεται ακόμα, στις προθέσεις του Συνεταιρισμού να είναι το πέρασμα του κόστους της δεξαμενής στους λογαριασμούς ύδρευσης, καλώντας τους υδρευόμενους να πληρώσουν για ένα έργο που κάλλιστα μπορεί να αποφευχθεί

 Καλούμε  όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους να αναζητήσουν πειστικές απαντήσεις για τα ζητήματα που ετέθησαν.

                                                                                                Το Δ.Σ  του Φ.Σ.Π.

Last Updated on 15, Οκτώβριου 2012
blog comments powered by Disqus