Home > ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ
Καταστροφικός για την Αττική ο συνδυασμός των πυρκαγιών σε Πεντέλη PDF Print E-mail
Written by Administrator   
17, Δεκέμβριου 2009

Καταστροφικός για την Αττική ο συνδυασμός των πυρκαγιών σε Πεντέλη-Πάρνηθα

Inout  17-8-2007

Συχνότερους και μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες, περισσότερους ρύπους και ξηρασίες περιμένουν οι επιστήμονες, καθώς μετά την καταστροφή της Πάρνηθας η φωτιά στην Πεντέλη δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο μικροκλίμα της Αττικής. Κινδυνεύουν από πλημμύρες τα βόρεια προάστια...

Ο συνδυασμός των δύο πυρκαγιών σε Πεντέλη και Πάρνηθα αποδεικνύεται καταστροφικός για την Αττική.

«Και αυτό διότι τα δάση που χάσαμε ρύθμιζαν τη θερμική ισορροπία της Αττικής» λέει στην εφημερίδα Τα Νέα ο περιβαλλοντολόγος-πρόεδρος της οικολογικής εταιρείας ανακύκλωσης Φίλιππος Κυρκίτσος. «Μέχρι πρότινος είχαμε δυτικά έναν πνεύμονα πρασίνου, την Πάρνηθα, και ανατολικά έναν άλλο, την Πεντέλη, οι οποίοι δημιουργούσαν καλύτερο μικροκλίμα για τους κατοίκους της Αττικής».

Από πλευράς του, ο δασολόγος- περιβαλλοντολόγος Νίκος Χλύκας επισημαίνει ότι «το φετινό καλοκαίρι το περιβάλλον της Αττικής υπέστη βαρύ χτύπημα. Οι πυρκαγιές σε Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό άλλαξαν δραματικά το περιβαλλοντικό ισοζύγιο στο βόρειο μέτωπο της Αττικής».

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι συνέπειες από τη φωτιά της Πεντέλης είναι πολύ μεγάλες, όχι τόσο γιατί η Αθήνα έχασε άλλον έναν πνεύμονα πρασίνου, όσο γιατί αυτήν τη φορά η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 40% της έκτασης που είχε καεί έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης είχε γίνει ξανά κάρβουνο στο παρελθόν. «Αυτό σημαίνει ότι η φυσική αναγέννηση του δάσους αποκλείεται. Τα μεσογειακά οικοσυστήματα διαθέτουν δικούς τους μηχανισμούς προσαρμογής ως προς τη φωτιά» λέει ο δασολόγος.

Ο ίδιος επισημαίνει πως όταν καούν δέντρα μικρής ηλικίας -όπως ήταν αυτά της Πεντέλης- τότε χάνονται και οι σπόροι. «Οι εκτάσεις με τα πευκάκια που κάηκαν θα μετατραπούν σε ξερότοπο. Η μόνη λύση είναι η τεχνητή αναδάσωση. Σε ένα έδαφος όμως απογυμνωμένο, κανείς δεν εγγυάται ότι μια τέτοια ενέργεια θα πετύχει» αναφέρει.

Ο κ. Χλύκας τονίζει ακόμη ότι η κάπνα και η σκόνη θα ταλαιπωρούν για πολύ καιρό τους Αθηναίους. Θα υπάρχει περισσότερη σκόνη και αύξηση των μικροσωματιδίων.

Μεγάλη είναι η καταστροφή και για τη χλωρίδα και την πανίδα της Αττικής μετά τη νέα φωτιά. Λαγοί, αλεπούδες, χελώνες, πουλιά θα κινδυνεύσουν, καθώς δεν θα έχουν πλέον καταφύγιο, τονίζει στα Νέα ο Κώστας Σφήκας, επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.

Εκατοντάδες ήταν τα πτηνά που είχαν καταφύγει στην Πεντέλη μετά τη φωτιά της Πάρνηθας. Αυτά τώρα είτε χάθηκαν, είτε θα αναζητούν μάταια νέα καταφύγια.

Κίνδυνος πλημμυρών στα βόρεια προάστια

Διάβρωση του εδάφους και έντονα πλημμυρικά επεισόδια αναμένουν οι ειδικοί μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Πεντέλη.

«Τα Μελίσσια, τα Βριλήσσια, η Πεντέλη, το Μαρούσι και η Κηφισιά κινδυνεύουν με πλημμύρες εάν δεν υπάρξουν αντιπλημμυρικά έργα. Όμως πότε θα αρχίσουν και πότε θα προλάβουν να γίνουν; Πότε θα δούμε αν τα ρέματα είναι καθαρά και σε πόσα από αυτά έχουν συσσωρευτεί καμένα ξύλα, κούτσουρα και λάσπη;» διερωτάται ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθ.Λέκκας.

«Η περίοδος που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά είναι η πλέον ακατάλληλη. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα υπάρχει περίπτωση να αρχίσουν τα πρωτοβρόχια. Η πρώτη βροχή θα ξεπλύνει το έδαφος, θα παρασύρει χώμα, σπόρους, στάχτη. Θα αφήσει πίσω γυμνό βράχο» συμπληρώνει, σύμφωνα με Τα Νέα.

Ουσιαστικά ολόκληρο το βόρειο μέτωπο της Αθήνας είναι έρμαιο των πλημμυρών. Μετά τους Θρακομακεδόνες, τα Λιόσια, τη Χασιά, τη Φυλή, το Μενίδι, όλα τα βόρεια προάστια θα ζουν με τον εφιάλτη μιας δυνατής βροχής, αναφέρει ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος Νίκος Χλύκας.

πηγήNewsroom ΔΟΛ

Last Updated on 17, Δεκέμβριου 2009
blog comments powered by Disqus