Home > ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ
Μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη 2007 PDF Print E-mail
Written by Administrator   
17, Δεκέμβριου 2009

Μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες

 Pathfindernews

16 Αυγ. 07, ανανέωση: 17 Αυγ. 07

 

Σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση για την κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη Νέα Πεντέλη. Σε ύφεση τα μέτωπα που εκτείνονται προς Κηφισιά και Παλαιά Πεντέλη. Σε πύρινο κλοιό βρέθηκαν Μελίσσια, Βριλήσσια, Πολιτεία, Κοκκιναράς, Κεφαλάρι

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τέσσερις εστίες που απείχαν μεταξύ τους από 500 μ. έως 1 χλμ, λίγο μετά τις 10.30 το πρωί στη Νέα Πεντέλη, κοντά στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος. Η φωτιά, που σύντομα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, έκαψε δασική περιοχή προερχόμενη από αναδάσωση, μετά τη φωτιά του 1998. Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσχέραναν τις επιχειρήσεις των εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Στις εστίες βρίσκεται ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που δίνει μάχη για να οριοθετηθεί η πυρκαγιά στο δυτικό μέτωπο που κινείται προς Κεφαλάρι, Πολιτεία, Κοκκιναρά και Κηφισιά, απειλώντας κατοικημένες περιοχές, ενώ νωρίς το απόγευμα, νέα εστία εκδηλώθηκε στη Σπηλιά Νταβέλη στην Πεντέλη. Το δεύτερο μέτωπο της φωτιάς που εκτείνεται από Νέα προς Παλαιά Πεντέλη, βρίσκεται σε ύφεση, αφού όμως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έκαψε δέκα σπίτια στο πέρασμα του. Οι φλόγες έφτασαν και τα πρώτα σπίτια στα 'Ανω Μελίσσια, προκαλώντας σύμφωνα με πληροφορίες σοβαρές ζημιές σε δέκα κτήρια. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η ψυχιατρική κλινική "Λυράκου" και το 1ο νοσοκομείο ΙΚΑ-Παπαδημητρίου στα Μελίσσια και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ και στο "Σισμανόγλειο". Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου περισσότερες πληροφορίεςθα διατεθούν 250.000 ευρώ στους δήμους Νέας Πεντέλης, Μελισσίων και Κηφισιάς για την άμεση αντιμετώπιση των ζημιών.

Σε εξέλιξη υπεράνθρωπη προσπάθεια κατάσβεσης

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης, στο πλαίσιο γιγαντιαίας επιχείρησης στην οποία μετέχουν επίγεια και εναέρια μέσα καθώς και ισχυρή πυροσβεστική δύναμη.

Στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι , οι οποίοι όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενισχύονται περαιτέρω από τις ιδιότυπες μικροκλιματικές συνθήκες που δημιουργούνται στις πύρινες εστίες. Οι αναταράξεις που προκάλεσαν οι έντονοι στροβιλισμοί των ανέμων εμπόδισαν επί μιάμιση ώρα (μεταξύ 11.00 και 21.30) τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα να συνδράμουν στην επιχείρηση της κατάσβεσης.

Ταυτόχρονα, οι πυκνοί καπνοί , ορατοί σε μεγάλο τμήμα του αττικού ουρανού, δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών που αδυνατούν να φτάσουν στη βάση της φωτιάς προκειμένου να την περιορίσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Αυτήν την ώρα, από εδάφους μάχονται 180 πυροσβέστες με 61 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα με 120 άνδρες, συνεπικουρούμενοι από 37 δημοτικές υδροφόρες και ομάδες εθελοντών.

Από αέρος, ρίψεις νερού πραγματοποιούν 10 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Αρκετοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στις παρυφές των δήμων Πεντέλης και Κηφισιάς, καθώς και στα 'Ανω Μελίσσια, μέσα σε αποπνικτική ατμόσφαιρα από τους καπνούς. Την ίδια ώρα αρκετοί έχουν μείνει πίσω και προσπαθούν με όποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τους πυροσβέστες και να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των κατοικιών που υπέστησαν ζημιές από τις φλόγες . Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχουν αναφορές για ολοσχερείς καταστροφές, αλλά για ζημιές, με εξαίρεση κάποια ερειπωμένα κτίσματα στο βουνό.

Στη διάρκεια της κατάσβεσης ένας πυροσβέστης υπέστη κάταγμα στο πόδι και μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Ένα πυροσβεστικό όχημα παγιδεύτηκε στις φλόγες καταστράφηκε. Ευτυχώς οι πυροσβέστες πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν εγκαίρως. Εθελοντές πυροσβέστες έσωσαν τους δυο ενοίκους σπιτιού που είχε εγκλωβιστεί στις φλόγες.

Προληπτικά γίνονται εκκενώσεις οικισμών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην περιοχή. Για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της Αθήνας, 40 ηλικιωμένοι οι οποίοι φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις της Νομαρχίας Αθηνών στη Νέα Πεντέλη. Σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκκένωσης βρίσκονται το νοσοκομείο Πεντέλης και το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης.

"Προτεραιότητα μας η διαφύλαξη της ζωής των πολιτών", τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Στις επιχειρήσεις εκκένωσης, όποτε αυτό είναι αναγκαίο, πρωτοστατεί η ΕΛΑΣ που ρυθμίζει επίσης και τα προβλήματα κυκλοφορίας.

Με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, η νομαρχία Αθηνών ξεκινά από σήμερα την καταγραφή των ζημιών για την αποκατάσταση των πληγέντων. Οι δήμοι της Νέας Πεντέλης και Μελισσίων θα λάβουν από 150. 000 ευρώ για την άμεση αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά. Ο δήμος Κηφισιάς θα λάβει 100.000 ευρώ.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

 

Αυξομειώσεις στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος και μικροδιακοπές παρατηρούνται κυρίως στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, καθώς εκρήξεις σημειώθηκαν σε πυλώνες υπερύψηλης τάσης της ΔΕΗ λόγω της φωτιάς. Τουλάχιστον 20-25 στύλοι παραδόθηκαν στις φλόγες.

Εκτός λειτουργίας βρίσκονται αυτήν την ώρα τέσσερις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και τέσσερις υποσταθμοί στην περιοχή Πεντέλης-Βριλησσίων. Επίσης, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μια γραμμή υψηλής τάσης στην περιοχή Παλλήνης- Αγίου Στεφάνου, αλλά, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, το γεγονός δεν επηρεάζει την ηλεκτροδότηση της Αθήνας.

Η ΔΕΗ προχωρά σε διακοπές προκειμένου η Πυροσβεστική να κάνει τις απαραίτητες ρίψεις νερού και διαβεβαιώνει ότι τα συνεργεία θα προχωρήσουν σε άμεση αποκατάσταση των βλαβών μόλις αυτό καταστεί δυνατό. Επίσης σημειώνει πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα επάρκειας .

Σε Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Διόνυσο και Πολιτεία όπου υπήρξε διακοπή, η γραμμή μέσης τάσης αποκαταστάθηκε και το ρεύμα επανήλθε.

Διακοπή λειτουργίας σημειώθηκαν και στους φωτεινούς σηματοδότες σε Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι.

"Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας περισσότερες πληροφορίες.

Μέτωπα στην υπόλοιπη χώρα

Σβήστηκε μετά από 12 ώρες η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη σε πολυκατάστημα παιχνιδιών στο Κολωνό . Οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να περιορίσουν τη φωτιά κάνοντας χρήση αντιασφυξιογόνων συσκευών, αφού στο εσωτερικό του καταστήματος υπήρχαν εύφλεκτα υλικά και πολύ γρήγορα ο χώρος γέμισε από καπνούς, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Σε εξέλιξη πυρκαγιές στο Δόριο Μεσσηνίας, στο Βαθύλακο και Μαντρότοπο Θεσπρωτίας, στη Δάφνη Δερβενοχωρίων στη Βοιωτία. Υπο μερικό έλεγχο το μέτωπο στο Αργυροχώρι Ιωαννίνων.

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κόμη της Χίου και στον Όλυμπο , στη θέση Μπαρμπαλά. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, σε δασική έκταση και σε μεγάλο υψόμετρο στην περιοχή Μπαρμπαλά του Ολύμπου.

Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσχεραίνει το δύσβατο της περιοχής. Με το πρώτο φως της ημέρας ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πραγματοποίησε ρήψεις πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, ενώ, στην περιοχή επιχειρούν 12 πυροσβέστες.

ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

Last Updated on 17, Δεκέμβριου 2009
blog comments powered by Disqus