Home > Η ΥΔΡΕΥΣΗ
ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ PDF Print E-mail
Written by Administrator   
23, Μάρτιου 2012

Τριάντα χρόνια πριν ερχόντουσαν στην Πολιτεία κάτοικοι των Αθηνών για να γεμίσουν τα μπιντόνια τους με νερό αρίστης ποιότητας.

Τότε το νερό το αντλούσε ο συνεταιρισμός Βουλευτών από την γεώτρηση που είχε κάνει λίγο πιο πάνω από το ξενοδοχείο Grand Challet που λειτουργούσε  μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Το νερό ήταν άριστης ποιότητας και προερχόταν από τα υπόγεια κοιτάσματα της Πεντέλης. Δηλαδή από την γεώτρηση αλλά και από το ρέμα του Κοκκιναρά.

Τότε κυλούσε ακόμα νερό στις εμπολες της Κηφισιάς που ακόμα υπάρχουν σε πολλά σημεία του κέντρου. Δηλαδή στα χαντάκια στο πλάι των δρόμων, μεταξύ δρόμου και των γιγάντιων πλατάνων.

Το νερό το χρησιμοποιούσαν παλιότερα για τις καλλιέργειες στην Κάτω Κηφισιά.

Από το αντλιοστάσιο που έχει κτιστεί πάνω στην δημόσια κοινόχρηστη έκταση πήγαινε το νερό σε δεξαμενή και στην συνέχεια διοχετευόταν στα σπίτια που είχαν αρχίσει να κτίζονται.

Σήμερα η ροή του νερού στα χαντάκια έχει σταματήσει απο πολλά χρόνια. Τα υπόγεια ύδατα έχουν μολυνθεί από τους τόσους βόθρους που στραγγίζουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Ελπίζουμε να μην αντλεί πια νερό ο συνεραιρισμός από το υπέδαφος. Το νερό της Πεντέλης ούτε επαρκεί αλλά ούτε μας κάνει.  Από χρόνια ο συνεταιρισμός προμηθεύεται νερό από την ΕΥΔΑΠ και το μεταπωλεί στους κατοίκους. Τι χρειάζεται πια ο συνεταιρισμός ;

Από χρόνια ο συνεταιρισμός προμηθεύεται νερό από την ΕΥΔΑΠ και το μεταπωλεί στους κατοίκους.

Όταν ιδρύθηκε η ΕΥΔΑΠ απέκτησε το αποκλειστικό δικαίωμα ύδρευσης της Πρωτεύουσας. Όλα τα δίκτυα ύδρευσης που λειτουργούσαν μέχρι τότε απαλλοτριώθηκαν και περιήλθαν στην ΕΥΔΑΠ. Μόνη εξαίρεση προβλέφθηκε για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης.

Δεν ξέρουμε το γιατί λειτουργεί ακόμα σήμερα το ιδιωτικό δίκτυο ύδρευσης του συνεταιρισμούς βουλευτών η Πολιτεία. Βλέποντας τους ισολογισμούς του συνεταιρισμού  διαπιστώνουμε ότι πραγματοποιεί μεγάλα κέρδη από την πώληση του νερού. Δικαιολογημένα διερωτάται κανείς γιατί δεν ενεργούν οι αρμόδιοι όπως οφείλουν να ενεργήσουν ...

Δεν είναι ευχέρεια αλλά είναι υποχρέωση της διοίκησης και της ΕΥΔΑΠ ν' αναλάβει το δίκτυο ύδρευσης Πιθανώς δεν το έκανε γιατί πίστευε εσφαλμένα ότι πρέπει ν'απαλλοτριώσει τις εγκαταστάσεις του αντλιοστάσιου και των δύο δεξαμενών που έχει κατασκευάσει ο συνεταιρισμός.

Όπως σε άλλο άρθρο γίνεται σαφές, όλες αυτές οι εγκαταστάσεις τις κατασκεύασε ο συνεταιρισμός πάνω σε δημόσια - δημοτική έκταση. Τις κατασκεύασε και τις λειτουργουσε για να μην πληρώσουν τα μέλη του - αρχικοί κάτοικοι της περιοχής, δημοτικό φόρο 25 % επί της αξίας των οικοπέδων τους για να τις κατασκευάσει ο Δήμος. 

Δεν πρόκειται ν'απαλλοτριωθούν τα οικόπεδα αλλά μόνο οι παλαιωμένες εγκαταστάσεις  :  το δίκτυο που ούτως ή άλλως πρέπει ν'αντικατασταθεί, το αντλιοστάσιο και η δεξαμενή. Ασφαλώς το κόστος είναι  αμελητέο λόγω παλαιότητος και λόγω πραγματοποιηθείσης απόσβεσης. Από τότε που φτιάχτηκαν πέρασαν 60 χρόνια !

Επιπλέον, ο συνεταιρισμός, όπως φαίνεται από τους ισολογισμούς του, κάνει εμπορία νερού. Δηλαδή δεν λειτουργεί μιά κοινόχρηστη εγκατάταση αλλά βγάζει κέρδος από αυτή και μάλιστα μονοπωλιακά και χωρίς διαγωνισμό ανάθεσης.

Τονίζουμε ότι  μιλάμε μόνο για την ύδρευση. Την αποχέτευση την έχει κατασκευάσει και την εκμεταλεύεται η ΕΥΔΑΠ. Γι' αυτό οι κάτοικοι πληρώνουν δύο λογαριασμούς, ένα στον Συνεταιρισμό και ένα στην ΕΥΔΑΠ.

Τέλος, για να πάμε πιο πέρα ακόμα τον προβληματισμό μας, μερικοί συγκάτοικοί μας εξέφρασαν τον φόβο ότι εάν πάει το δίκτυο  στην ΕΥΔΑΠ, τότε κινδυνεύουμε  επειδή μπορεί να  πάρουν οι ξένοι την ΕΥΔΑΠ όπως κάνανε με τον ΟΤΕ, όπως έγινε και στην Αργεντινή.

Για τον λόγο αυτό ας κάνουμε χρήση της εξαίρεσης που προβλέπται και ας πάρει ο Δήμος Κηφισιάς την ύδρευση. Άλλωστε, στον Δήμο ανήκουν ήδη οι κοινόχρηστοι χώροι πάνω στους οποίους είναι κατασκευασμένο το σημερινό δίκτυο.

Last Updated on 23, Μάρτιου 2012
blog comments powered by Disqus