Home > ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ
Η Πολιτεία PDF Print E-mail
Written by Administrator   
6, Μάιος 2011

 

Α[πό την εφημερίδα Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, 06 Μαΐου 2011

http://www.amarysia.gr/templates/rt_terrantribune_j15/images/blank.gif

Η Πολιτεία "όμηρος"

Μπορεί να θεωρείται ως μία από τις καλύτερες περιοχές των Βορείων Προαστίων, ωστόσο, η Πολιτεία της Κηφισιάς έχει τα δικά της προβλήματα, τα οποία είναι μείζονος σημασίας για τους κατοίκους της.

 

Η «Α» συναντήθηκε με τα μέλη του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολιτείας, που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής και αριθμεί 400 μέλη, εκ των οποίων τα 150 είναι ενεργά.

 

Αφορμή για τη σύστασή του στάθηκε η επιθυμία των κατοίκων της Πολιτείας να συσπειρωθούν και να δημιουργήσουν έναν κοινωνικό ιστό και ταυτόχρονα φιλικούς δεσμούς, μιας και η περιοχή δεν είχε οικιστικό παρελθόν, αλλά ξεκίνησε να οικοδομείται περίπου το 1960.

 

 

Αν και δημιουργήθηκε με το σκεπτικό να αποτελέσει μια «κηπούπολη» της Αττικής, ωστόσο, οι κάτοικοί της θεωρούν ότι η σημερινή εικόνα της διαφέρει κατά πολύ από αυτή την αρχική φιλοδοξία.

 
η σημερινή εικόνα της διαφέρει κατά πολύ από αυτή την αρχική φιλοδοξία
 

Δίνοντας τη μάχη στην πρώτη γραμμή, η πρόεδρος Μίνα Παντελίδου και η γραμματέας του Συλλόγου και σύμβουλος του Τοπικού Συμβουλίου Κηφισιάς Λάουρα Αλιπράντη ανέλυσαν στην εφημερίδα μας τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και την επιθυμία τους να διαφυλαχθεί ως κόρην οφθαλμού η ποιότητα ζωής τους.

 

Μεγάλα προβλήματα χρήσεων γης

 

Στην κορυφή των προβλημάτων βρίσκονται ζητήματα χρήσεων γης, που σχετίζονται με την παρουσία του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Βουλευτών.

 

Σύμφωνα με την γραμματέα κ. Αλιπράντη «ο Συνεταιρισμός δεν έχει λόγο ύπαρξης στην περιοχή, εφόσον έχει επιτελέσει το “έργο” του, δηλαδή, την πώληση των οικοπέδων στους κατοίκους. Εντούτοις, επιμένει να κρατά στη δικαιοδοσία του τις πλατείες της Πολιτείας, τις καφετέριες που λειτουργούν μέσα σε αυτές και το Politeia Tennis Club». Συγκεκριμένα, τα εν λόγω οικόπεδα δεν έχουν εγγραφεί στο Κτηματολόγιο!

 

Παράλληλα, η συγκεκριμένη αξιοποίηση των οικοπέδων με την ύπαρξη καφετεριών -ορισμένα εκ των οποίων και νυχτερινά κέντρα με δυνατή μουσική- βρίσκει αντίθετους αρκετούς κατοίκους και κυρίως τους περιοίκους, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από πρόβλημα στάθμευσης, κυκλοφοριακό κομφούζιο και ηχορύπανση.

 

Στον αντίποδα, η πρόεδρος υποστηρίζει ότι «οι εν λόγω κοινόχρηστοι χώροι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς, ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων», φέρνοντας ως παράδειγμα τη δημιουργία Βιβλιοθήκης ή Πολιτιστικού Κέντρου με εκθεσιακή αίθουσα.

 

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μονάχα μία αίθουσα εκθέσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο για όλο τον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς. Θεωρούμε ότι η αποκέντρωση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων είναι επιτακτική και απαραίτητη».

 

Μάλιστα, όπως ανέφερε η γραμματέας, η έλλειψη χώρου εκδηλώσεων επιδεινώθηκε και από το γεγονός ότι στην Πολιτεία έκλεισαν τα τελευταία χρόνια δύο ξενοδοχεία της περιοχής.

 

Πάντως, για τα ζητήματα χρήσεων γης, η δημοτική αρχή Κηφισιάς είναι, όπως τονίζουν η πρόεδρος και η γραμματέας, στο πλευρό τους όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Ειδικότερα, πριν από περίπου ένα χρόνο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να διεκδικήσει τις κοινόχρηστες περιοχές της Πολιτείας, ορίζοντας για τη νομική διερεύνηση του θέματος τρεις νομικούς συμβούλους (δύο από τον Δήμο και έναν από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Πολιτείας).

 

To νερό νεράκι...

 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου, ο Συνεταιρισμός Βουλευτών χειρίζεται και το δίκτυο του νερού. Παράλληλα, τονίζουν ότι το νερό όχι μόνο είναι γεμάτο άλατα, αλλά το πληρώνουν και πολύ ακριβότερα από όσο θα πλήρωναν, αν ανήκε στην ΕΥΔΑΠ. Επιδίωξή τους, λοιπόν, είναι να το δίκτυο να αλλάξει «χέρια», ώστε η τιμή του νερού να πέσει.

 

Αυτή η κόντρα, βέβαια, δεν έχει ανώδυνη  έκβαση για το Σύλλογο, ο οποίος βρίσκεται στα δικαστήρια με τον Συνεταιρισμό για τον λόγο, ότι τους έκανε έξωση από τα γραφεία, που τους είχε παραχωρήσει στην πλατεία της πόλης, το 2004!

 

Η δεξαμενή

 

Χρόνια διένεξη με τον Συνεταιρισμό υπάρχει και για ένα ακόμη ζήτημα: τη  μεταφορά της δεξαμενής.

 

Το εν λόγω θέμα έχει αναλύσει διεξοδικά ο Σύλλογος σε παλαιότερη ανακοίνωσή του, στην οποία ανέφερε το ιστορικό, που έχει ως εξής:

 

«Επί του    αιτήματος  του οικοδομικού ‘‘Συνεταιρισμού Βουλευτών η Πολιτεία’’ περί έγκρισης προγραμματικής σύμβασης με σκοπό την κατασκευή υδατοδεξαμενής,  που είχε υποβληθεί  στο  Δήμο  προς συζήτηση, δυο φορές, ο ΦΣΠ με εκτεταμένα Υπομνήματά του και την παρουσία των μελών του Δ.Σ. και πολλών κατοίκων κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζήτησε την απόρριψη  του ως άνω αιτήματος, η οποία και έγινε αποδεκτή. Όπως επισημάνθηκε, στη μείζονα δασική έκταση, ο Συνεταιρισμός είναι κύριος ποσοστού μόλις 8% εξ αδιαιρέτου και  δεν προσκομίζεται η απαραίτητος συναίνεση όλων των λοιπών συγκυρίων. Επίσης θα συνιστούσε παράνομη επέμβαση σε δις κηρυχθείσα αναδασωτέα δασική έκταση, η οποία επιπλέον εντάσσεται στην περιοχή του διατάγματος προστασίας του κάλους του Πεντελικού Όρους, να κατασκευαστεί δεξαμενή ύδρευσης χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

 

Σύμφωνα με το ΓΟΚ άλλωστε, κάθε επέμβαση σε δασική έκταση απαγορεύεται και κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται  η κατασκευή έργων κοινής ωφελείας, από το δημόσιο και μόνο και όχι από   έναν ιδιώτη Συνεταιρισμό!».

 

Κάθε χειμώνα πλημμυρίζουμε»

 

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι είναι ότι όποτε βρέχει, «πνίγονται».

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια κάτοικος, της οποίας το γκαράζ έχει πλημμυρίσει τα τελευταία χρόνια τρία φορές, όπως και ο υπόγειος χώρος της. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος Μίνα Παντελίδου, «τις βροχερές ημέρες για να πάμε στο αμάξι μας, βρέχονται τα παπούτσια και το παντελόνι μας».

 

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου είναι οξυμένο ειδικά στην οδό Κουντουριώτη.

 

Αν και έχουν θέσει επανειλημμένα το αίτημα στη δημοτική αρχή Κηφισιάς, ωστόσο, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κανένα βήμα για την επίλυση του προβλήματος.

 

Χώροι - συγκοινωνία

 

Επιπρόσθετο αίτημα του Συλλόγου είναι η διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων.

 

Μάλιστα, οι ίδιοι έχουν προτείνει σε ένα οικόπεδο να διαμορφωθεί πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά.

 

Μείζον πρόβλημα για τους κατοίκους αποτελεί και η συγκοινωνία, η οποία είναι εντελώς αναξιόπιστη σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου. Και αυτό επειδή, τα ωράρια των δρομολογίων δεν είναι αναρτημένα πουθενά. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν ούτε στάσεις με στέγαστρο.

 

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, σύμφωνα με την κ. Αλιπράντη, οι κάτοικοι να μένουν στη μέση της νησίδας, περιμένοντας ποιο λεωφορείο θα πάρουν.

 

Επίσης, οι διαδρομές που ακολουθούν τα λεωφορεία είναι κυκλικές και δεν βολεύουν τους κατοίκους, αφού για να πάνε στον προορισμό τους, κάποιες φορές αναγκάζονται να κάνουν κύκλο μέχρι να φτάσουν εκεί που επιθυμούν.

 

Τέλος, ο Σύλλογος ζητά όχι μόνο να γίνει αξιόπιστη η συγκοινωνία, αλλά να δημιουργηθεί και δημοτική συγκοινωνία, ώστε οι κάτοικοι να μεταβαίνουν εύκολα σε όλο τον ενιαίο Δήμο, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης.

 

Αισθητή στην Πολιτεία είναι και η έλλειψη πεζοδρομίων.

 

«Τα πεζοδρόμια είναι πολύ στενά και στην πλειονότητά τους φυτεμένα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούμε στους δρόμους», δηλώνει η πρόεδρος.

 

Εκδηλώσεις

 

Ο Σύλλογος σχεδιάζει τον Ιούνιο να διοργανώσει μουσικές εκδηλώσεις, ενώ τον Οκτώβριο θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τα «γενέθλιά» του.

 

Τα 30 χρόνια παρουσίας του στην περιοχή θα τα «συνοδεύσει» με φωτογραφική έκθεση, στην οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να δει εικόνες από την Πολιτεία, όπως ήταν παλιά αλλά και σήμερα.

Last Updated on 6, Μάιος 2011
blog comments powered by Disqus