Home > ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ
Τη μισή πεντελη διεκδικεί η Εκκλησία press time 7 sept 09 PDF Print E-mail
Written by Administrator   
5, Σεπτέμβριου 2009

Τη μισή… Πεντέλη διεκδικεί η Μονή Πεντέλης /

Τη μισή… Πεντέλη διεκδικεί η Μονή Πεντέλης

 

www.press-time.com

 

 

Τη μισή… Πεντέλη διεκδικεί η Μονή Πεντέλης

 

05-09-2009

Η αξία των οικοπέδων αποτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ έκαστο, αφού οι τιμές αγγίζουν και συχνά ξεπερνούν αυτές τις Πολιτείας, της Εκάλης, της Κηφισιάς και του Διονύσου…

 

Πίσω από το “tour” του Αρχιεπισκόπου στα καμένα της Πεντέλης και τα μελαγχολικά σχόλια και βλέμματα μοναχών και ιερέων, κρύβεται μια άλλη, πολύ πιο πικρή αλήθεια. Η Μονή Πεντέλης διεκδικεί περισσότερα από 80.000 στρέμματα στο Πεντελικό Όρος, ενώ έχει πουλήσει χιλιάδες άλλα σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες που και αυτοί θέλουν το δικό τους μερίδιο… δάσους.

Το φοβερό της υπόθεσης είναι ότι εδώ, η Μονή φέρεται να κατέχει εκτάσεις σε όλο το νότιο τμήμα του βουνού και σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και δυτικής πλευράς του.      Όμως γι’ αυτό, δεν υπάρχουν τίτλοι κυριότητας, παρά μόνο… χρησικτησία, αλλά και κάποια έγγραφα του… Σουλτάνου.

 

Οι διεκδικήσεις

Πάντως, η ακριβής εικόνα ως προς τις διεκδικήσεις τόσο της Εκκλησίας, όσο και των οικοδομικών συνεταιρισμών πάνω στην Πεντέλη είναι μάλλον ασαφής. Κι αυτό γιατί κατά άλλες εκτιμήσεις τοπικών φορέων, η Μονή Πεντέλης διεκδικεί «μόνο» 45.000 στρέμματα, αφού τα υπόλοιπα, ή τα έχει εγκαταλείψει, ή τα έχει πουλήσει σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες.

Ένα είναι λοιπόν το βέβαιο. Αυτό που και στο παρελθόν έχει επισημάνει ο δήμαρχος της Πεντέλης και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού, Δημήτρης Στεργίου: Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 μέχρι και σήμερα, η Μονή Πεντέλης έχει πουλήσει σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες, περισσότερα από 10.000 στρέμματα. Αυτοί, προστίθενται στους διεκδικητές, οι οποίοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι οι εκτάσεις που έχουν τώρα στην κατοχή τους και τους ανήκουν και δεν είναι δασικές.

Ήδη και ενώ η Μονή Πεντέλης κραδαίνει τα φιρμάνια της Σουλτανικής διοίκησης και επικαλείται την πολυετή παρουσία της στην περιοχή, άλλοι «ιδιοκτήτες» εκτάσεων στην περιοχή ανοίγουν το δρόμο των αποχαρακτηρισμών και, στη συνέχεια ανοικοδόμησης ενός από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Οικοδομικού συνεταιρισμού των υπαλλήλων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ΠΑΝ, ο οποίος νομιμοποίησε 4.000 στρέμματα και έχτισε οικισμό στην περιοχή Λυκόρεμα, σήμερα τμήμα της κοινότητας Πικερμίου.

Εκτάσεις αρκετών χιλιάδων στρεμμάτων στην Πεντέλη διεκδικούν συνολικά 28 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, πολλοί εκ των οποίων έχουν αγοράσει από τη Μονή Πεντέλης. Ο κοινός στόχος των διεκδικητών είναι ο αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων (κατ’ αυτή τη λογική η φωτιά βόλευε, αφού αν μια περιοχή μείνει εκτός αναδάσωσης χάνει το δασικό της χαρακτήρα) ώστε να τις αξιοποιήσουν χτίζοντας πάνω τους.

Γιατί όμως… έχουν μαζευτεί τόσοι πολλοί διεκδικητές στην Πεντέλη; Η απάντηση κρύβεται στις γύρω περιοχές και το κόστος των οικοπέδων σε αυτές. Έτσι, στην Πεντέλη η αξία των οικοπέδων αποτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ έκαστο, αφού οι τιμές αγγίζουν και συχνά ξεπερνούν αυτές τις Πολιτείας, της Εκάλης, της Κηφισιάς και του Διονύσου…

 

 

 

 

ΠΩΣ ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΟΥΣ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΥΣ» ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ

 

Το επικοινωνιακό παιχνίδι του Ιερώνυμου

 

Με πομπώδεις υποσχέσεις και επισκέψεις στις καμένες από τις καταστροφικές πυρκαγιές περιοχές της Αττικής, προσπαθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να δείξει το επικοινωνιακό του πρόσωπο. Πάντως, ο κ. Ιερώνυμος, με κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι δε θέλει να προσφύγει σε «λαϊκισμούς»…

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος δέχεται σφοδρή κριτική από Ιεράρχες για τους χειρισμούς του σε συγκεκριμένα θέματα, αλλά και για «βολές» περί «απομόνωσης» της Εκκλησίας από το λαό, αποφάσισε, όπως φαίνεται, να «ανοιχτεί». Έτσι, μαζί με τη ΔΙΣ, επισκέφθηκε τις καμένες εκτάσεις γύρω από τη Μονή Πεντέλης και τη Μονή Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης και κάλεσε τους πολίτες σε «συστράτευση» με την Εκκλησία, τονίζοντας ότι «τους θέλουμε όλους κοντά μας» στην προσπάθεια αναδάσωσης. «Δεν θα ανακοινώσουμε λαϊκίστικα μέτρα, να πούμε ότι θα δώσουμε τόσα εδώ ή εκεί, αλλά με συντονισμένες προσπάθειες θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θα βοηθήσουμε να ζωντανέψει ξανά το πράσινο. Θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα από το Α μέχρι το Ω», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ιερώνυμος.

Προηγουμένως, ο Αρχιεπίσκοπος είχε επισκεφθεί την περιοχή του Βαρνάβα, ενώ τόνισε ότι βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων και πως θα διαθέσει όποια μέσα έχει. Έτσι, ο κ. Ιερώνυμος «βγήκε μπροστά» και έκανε ένα «άνοιγμα» προς το λαό…

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΤΑ ΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ

 

Κερδοφόρα επιχείρηση η Εκκλησία

 

Έσοδα 19,6 εκατ. ευρώ και πλεόνασμα 7,2 εκατομμυρίων απ’ την οικονομική της χρήση

 

Σε καιρούς χαλεπούς για «μπίζνες», μάνατζερς και επιχειρήσεις, λίγοι είναι αυτοί που γλιτώνουν τις ζημιές από την οικονομική κρίση. Όμως στην Ελλάδα, υπάρχει το παράδειγμα ενός «οικονομικού» γίγαντα, ο οποίος όχι μόνο δεν «τα βολεύει» απλώς, αλλά δεν… ξέρει τι να κάνει τα τεράστια κέρδη του. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει έσοδα 19,6 εκατ. ευρώ και πλεόνασμα (!) 7,2 εκατομμύρια…

Μετά από την παράδοση της πολυσέλιδης έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Εκκλησίας για το 2008 από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο και το γενικό διευθυντή της, Αντώνη Ζαμπέλη, στους Συνοδικούς Ιεράρχες και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ακολούθησαν «πανηγύρια». Κι αυτό γιατί τα καθαρά έσοδα και το πλεόνασμα δείχνουν ότι πρόκειται για «υγιή επιχείρηση». Όμως, κανείς δεν πανηγύρισε για το πώς και κυρίως κατά πόσο αυτή η περιουσία σαν διακονία επιστρέφει στο λαό. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει ότι η εκκλησιαστική περιουσία είναι «θησαυρός εν ομηρία», αλλά τα… ρίχνει στην Πολιτεία…

 

Τεράστια κέρδη

Σύμφωνα με την έκθεση λοιπόν, ενώ τα έξοδα της Κεντρικής Εκκλησιαστικής Διοίκησης για το περασμένο έτος χρήσης έφτασαν τα 12.388.133,06 ευρώ, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 19.601.352,42, αφήνοντας έτσι πλεόνασμα χρήσεως 7.213.219,36 ευρώ! Προσέξτε όμως: Στα νούμερα αυτά δε συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα των ξεχωριστών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου όπως των Μητροπόλεων, των ενοριακών ναών και των Ιερών Μονών. Κι αυτό γιατί διαχειρίζονται τα οικονομικά τους ανεξάρτητα και, ακόμα και η… προσπάθεια να «συμψηφιστούν» με τα ποσά της Κεντρικής Εκκλησιαστικής Διοίκησης είναι αδύνατη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων φέρνει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που έχει στην ιδιοκτησία της η Εκκλησία της Ελλάδος. Από μισθώσεις ακινήτων, η Εκκλησία κέρδισε 12.736.469,04 ευρώ. Σε αυτά, προσθέστε επιχορηγήσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ, έσοδα κεφαλαίων 4.500.626,39 ευρώ, 361.375,54 ευρώ από κοινωνικούς πόρους, τέλη και δικαιώματα, αλλά και 2.882,45 ευρώ από έσοδα παρελθόντων χρήσεων.

Επενδυτικά, η Εκκλησία μετακίνησε μέρος του αποθεματικού της, το οποίο το ’07 έφτανε τα 40,8 εκατ. ευρώ, σε 11.121.841,23 ευρώ για την απόκτηση 1,6 εκατομμυρίων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Έτσι, τώρα η Εκκλησία διαθέτει 7.785.405 μετοχές της Εθνικής, με την αξία του χρηματιστηριακού χαρτοφυλακίου να φτάνει τα 181.555.645 ευρώ. Η Εκκλησία διαθέτει και 391.155 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, αξίας περίπου 4.365.290 ευρώ.

 

Αναξιοποίητη περιουσία;

Στους υποστηρικτές της «επιχειρηματικής» δραστηριοποίησης της Εκκλησίας, ακούγεται η… συνηθισμένη δικαιολογία ότι «υπάρχουν έξοδα». Εντάξει, η Εκκλησία έχει έξοδα, όπως η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για κληρικούς, επισκόπους, μοναχούς, αυτά της Συνοδικής Επιτροπής Αρχιγραμματείας (1,88 εκατ. ευρώ) της Ραδιοφωνικής, Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας (700.000 ευρώ), οι επισκευές και ασφαλίσεις κτιρίων, η πληρωμή δανείων και η συμμετοχή σε κεφάλαια τραπεζών.

Όμως, γιατί αυτό το ποσό δεν επιστρέφει, όπως είναι (ηθικό) χρέος της Εκκλησίας στους πολίτες μέσω φιλανθρωπικού έργου; Αυτό το αντιλαμβάνονται βέβαια οι εκκλησιαστικοί φορείς και έτσι προφανώς εξηγείται η δήλωση του κ. Ιερώνυμου που μετακυλύει την ευθύνη στο Κράτος! «Η εκκλησιαστική περιουσία», είπε ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων, «είναι ομολογουμένως τεράστια. Έχει ιστορία καλή και θλιβερή. Δεν μπορούμε όμως να μένουμε στο παρελθόν και αυτά που έχει τώρα μπορεί να είναι ψίχουλα, αλλά έχουν μεγάλη δύναμη. Χρειάζεται συνεργασία και κατανόηση από την Πολιτεία διότι δε μπορεί να μένει αυτός ο θησαυρός εν ομηρεία. Θα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με διαφάνεια, όχι να κάνουμε λαϊκισμούς μοιράζοντας πέντε δραχμές εδώ κι εκεί, αλλά προγράμματα με τα οποία αυτή η περιουσία σαν διακονία θα επιστρέψει στο λαό κάτω από δικλείδες ασφαλείας»…

 

«Σφάζονται» για την Αλληλεγγύη

 

«Τριγμούς» στην Εκκλησία φέρνει το πόρισμα- «φωτιά» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το έλλειμα 12,9 εκατ. ευρώ στη ΜΚΟ Αλληλεγγύη. Η επιτροπή ακροάσεων της ΔΙΣ αποδίδει ευθύνες σε 11 πρόσωπα για οικονομικές ατασθαλίες, προκαλώντας τη μήνι των Ιεραρχών που, χρόνια τώρα «φώναζαν» για τη διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στην Αλληλεγγύη, ενώ ταυτόχρονα δυναμιτίζει τα θεμέλια της εκκλησιαστικής οικονομικής επιθεώρησης, καταλογίζοντας δόλο σε στελέχη της…

Σύμφωνα με την έκθεση, ευθύνες καταλογίζονται στον πρώην δ.σ. της ΜΚΟ, Δημήτρη Φουρλεμάδη, για τα 6.431.751 ευρώ και άλλα 258.708 που ζητά να επιστραφούν το Υπουργείο Εξωτερικών από την Αλληλεγγύη, καθώς τα χρησιμοποίησε «δια δαπάνες εκτός προγράμματος, δια ανοίκειες δαπάνες». Στην έκθεση αναφέρεται ότι το ΥΠΕΞ πλήρωσε προκαταβολές για προγράμματα που δεν εκτελέστηκαν ποτέ και τα χρήματα «χάθηκαν», αλλά και ότι με χρηματοδότηση του Υπουργείου (χωρίς φυσικά να το γνωρίζει) ναυλώθηκε αεροσκάφος για ταξίδι του τότε Αρχιεπισκόπου, αγοράστηκαν ακίνητα, αλλά και… εγκόλπια και ράδβοι.

Αυτό που «δυναμιτίζει όμως το κλίμα είναι ο καταλογισμός ευθυνών στους Θ. Μαρκή, Ι. Πέτσο και Ε. Μάρη της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεώρησης για τον διαχειριστικό έλεγχο που είχαν κάνει στη ΜΚΟ, το Μάιο του 2007. «Τον έκαναν όχι για να φανερώσουν την αλήθεια, αλλά για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Γι’ αυτό τους καταλογίζεται όχι μόνο ασύγνωστη αμέλεια αλλά και δόλος», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η επιβεβαίωση του οικονομικού σκανδάλου και από τη έκθεση της ΔΙΣ, τονώνει ακόμα περισσότερο το ήδη φορτισμένο από τις έριδες για την υπόθεση του πρώην Μητροπολίτη Αττικής κλίμα στην Εκκλησία. Και ανεβάζει, αναπόφευκτα, τους τόνους…

Last Updated on 5, Σεπτέμβριου 2009
blog comments powered by Disqus