Home > ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ
Προστατέψτε τα παιδιά μας PDF Print E-mail
Written by Administrator   
5, Μάρτιου 2010

 

Από την εφημερίδα ο Τύπος της Κηφισιάς, 05 Μαρτίου 2010 

 

Προστατέψτε τα παιδιά μας

Μαζικά πυρά από πολίτες, γονείς του 7ου δημοτικού σχολείου, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης – με αφορμή την οικοδομική άδεια 262/2009 που εξέδωσε η Πολεοδομία Κηφισιάς στη πλατεία Πολιτείας – δέχθηκε ο οικοδομικός συνεταιρισμός βουλευτών «η Πολιτεία» (ΣΥΝΠΑ) καθώς και η Πολεοδομία Κηφισιάς (από κατοίκους, γονείς και τον δ. σ. Μαν. Κουρμαδιά).

Έτσι αποφασίστηκε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να συζητηθεί και να αποφασιστεί η επίλυση των ιδιοκτησιακών και πολεοδομικών προβλημάτων των κοινόχρηστων χώρων της Πολιτείας που «εκκρεμεί εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια» όπως επεσήμαναν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι.

Αφορμή για τη συζήτηση του εν λόγω ζητήματος στη συνεδρίαση του δ. σ. την περασμένη Τετλαρτη στάθηκε η προσωρινή αναστολή των εργασιών μπροστά στο Ο. Τ. 78 (σχολείο), όταν το ξημέρωμα της περασμένης Κυριακής έπεσε (;) αιωνόβιο πεύκο πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο (μέρος του θέματος).

Ακολούθησε η ειδοποίηση προς την πολιτική προστασία του δήμου (Κορογιαννάκη Άννα), η οποία ενημέρωσε τον υπεύθυνο πρασίνου Ευαγ. Σιδέρη και με προσωπική παρέμβαση του δημάρχου αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή εργασιών στον εν λόγω χώρο.

Από την πλευρά του ο οικοδομικός συνεταιρισμός βουλευτών «η Πολιτεία» ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του χώρου, με ανακοίνωσή του στον «Τ. Κ.» υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως ο ενοικιαστής (σ.σ. «Αετός Μολοσσών ΑΕ») παραπλάνησε την Πολεοδομία υποβάλλοντας διαφορετικό σχέδιο και αν δεν συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα θα προχωρήσει στην καταγγελία της μισθωτής σύμβασης.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της συζήτησης του δ. σ. είναι :

• Η δραματική έκκληση των γονιών του 7ου δημοτικού σχολείου και 6ου νηπιαγωγείου Κηφισιάς (Πολιτεία) από την ύπαρξη φιαλών προπανίου σε κατ/μα μπροστά από τα δημόσια εκπαιδευτήρια και ενός νέου ενδεχόμενου παρόμοιου κινδύνου

• Η επιμονή κατοίκων της Πολιτείας και του Φιλοπρόοδου συλλόγου για ποιότητα στη ζωή τους και στο περιβάλλον και όχι για περαιτέρω υποβάθμιση με την επέκταση του τσιμέντου και την αύξηση της κυκλοφορίας στην ήδη επιβαρυμένη πλατεία της Πολιτείας

• Πως δόθηκε η άδεια όταν ο σχετικός νόμος για τα σχολεία έχει ως αρχή την ασφάλεια και την ειρήνη των μαθητών κι εν πάσει περιπτώσει το ηθικό είναι πάνω από κάθε νόμο

• Ο καταιγισμός πυρών από δημοτικούς συμβούλους και κατοίκους για το ιδιότυπο καθεστώς του ΣΥΝ.ΠΕ. με μεγάλα κέρδη ο οποίος πουλά ακόμα και νερό σε πολίτες της Πολιτείας, όπως είπαν

• Η ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φωτ. Κουβέλη στη Βουλή για το όλο θέμα

• Πως γίνεται να είναι σύννομη τυπικά η απόφαση της Πολεοδομίας χωρίς το ανάγλυφο της σφραγίδας

• Η τοποθέτηση του διευθυντή της Πολεοδομίας που για να στηρίξει τη νομιμότητα κατέφυγε σε αραχνιασμένα νομοθετήματα (κι έρχεται σε εμφανή αντίθεση με τον Φώτη Κουβέλη, εγκεκριμένο νομικό)

• Η γνωμάτευση (9.12.1991) του τέως πληρεξουσίου δικηγόρου του δήμου Κηφισιάς Τάσου Βερνάρδου που σαφώς επισημαίνει πως σαφώς και πρόκειται για κοινόχρηστους χώρους

• Ο κίνδυνος καταστροφής πλατανιών στον συγκεκριμένο χώρο – πέραν της κοπής του αιωνόβιου πεύκου – μιας και οι εργασίες εκσκαφής πιθανόν να έκοψαν ρίζες τους

• Παρά την προσωρινή αναστολή εργασιών κάτοικοι και γονείς είδαν τις προηγούμενες μέρες (Δευτέρα – Τρίτη) 3-4 εργάτες να δουλεύουν με γκασμάδες στον χώρο

• Κίνδυνος μετατροπής της πλατείας Πολιτείας σε Γλυφάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται

   

Οι γονείς

Δραματική έκκληση προς τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους απηύθυνε η εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου Κηφισιάς κ .Κατ. Αγγουρά λέγοντας : «μέσα στο δημοτικό σχολείο υπάρχουν 330 παιδιά περίπου καθώς και εκπαιδευτικοί. Ποιος έχει σκεφθεί την ασφάλεια των παιδιών; Στο κατ/μα «BEST FRIENDS» υπάρχουν δύο φιάλες προπανίου. Ποιος θα μας προστατεύσει; Μόνο τα εκατομμύρια σκέφτεστε; (είχε γίνει λόγος για όφελος του δήμου από τις εισφορές των κατ/των που λειτουργούν στο εν λόγω οικοδομικό τετράγωνο δύο εκατομμυρίων περίπου αν περιέλθουν στην ιδιοκτησία του).

 

Ο διευθυντής πολεοδομίας

Ο διευθυντής Πολεοδομίας Ηλ. Σπυρόπουλος στη τοποθέτησή του υποστήριξε πως «η απόφαση της πολεοδομίας είναι σύννομη» αν και επεσήμανε πως «ο δήμος Κηφισιάς θα μπορούσε να επιλύσει το ιδιοκτησιακό του εν λόγω χώρου υπέρ του και ίσως να έφθασε η ώρα»

Συγκεκριμέναανέφερε: «Στις 31 Δεκεμβρίου το 2004 έστειλα έγγραφο στο νομοθετικό του ΥΠΕΧΩΔΕ με θέμα ‘Παραχώρηση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων στην περιοχή Πολιτεία του δήμου μας’ η οποία έλεγε: ‘Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα της 18 Δεκεμβρίου του 1954 εγκρίθηκε η επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου Κηφισιάς στη θέση Κοκκιναρά και καθορίστηκαν οι όροι για τον περιορισμό οικοδομήσεως των οικοπέδων. Η ανωτέρω επέκταση έγινε με την αίτηση του οικοδομικού συνεταιρισμού, βουλευτών και πρώην βουλευτών και γερουσιαστών». Σύμφωνα με όσα είπε ο διευθυντής της Πολεοδομίας «οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι μετά την έγκριση του σχεδίου ανήκουν κατά κυριότητα στο δήμο Κηφισιάς ως και τα επ’ αυτών κτίρια».

«Το θέμα μπορεί να λυθεί», υποστηρίζει ο κ. Σπυρόπουλος. «Κατά τη γνώμη μου ο δήμος έχει απώλεια εσόδων διότι συντάσσονται ιδιωτικά συμφωνητικά με τον συνεταιρισμό, ενώ αν θα επέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου αναγκαστικά θα γίνονται με δημοπρασίες και θα έχουμε έσοδα 15.000-20.000 το μήνα από 4-5 μαγαζιά που είναι στην περιοχή.

Με τα δεδικασμένα αυτά που υπάρχουν να πάρετε μια απόφαση στο σεβαστό δημοτικό συμβούλιό σας με την οποία να επαναδιαβιβάσουμε τα έγγραφα και να ζητήσει το συμβούλιο να μπει στο νομικό συμβούλιο του κράτους».

 

Ο δήμαρχος Κηφισιάς

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης στην απάντησή του δήλωσε τα εξής: «Είναι σίγουρο ότι κανείς μέσα σ’ αυτή την αίθουσα δεν θέλει να επιβαρύνει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Είναι επίσης σίγουρο ότι όλοι θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να το απομακρύνουμε. Μπορούμε να αλλάξουμε τις χρήσεις μέσα σε ένα χρονικό διάστημα για να είναι συμβατό και με το σύνταγμα και επειδή δεν είμαστε ενημερωμένοι από νομικής και διοικητικής άποψης για το ποια απόφαση πρέπει να πάρουμε, να το συζητήσουμε ως τακτικό θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο».

 

Μπόζος : το μεγαλύτερο σκάνδαλο

Ο κ. Παναγιώτης Μπόζος στην τοποθέτησή του είπε πως «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που υπάρχει στην Κηφισιά από το 1954». Όπως τόνισε ο κ. Μπόζος, «συτή τη στιγμή δεν υπάρχει βουλευτής και γερουσιαστής να είναι στην Πολιτεία και μια ομάδα μαίνεται τους κοινόχρηστους χώρους και δεν έχουν σκοπό να φύγουν γιατί έχουν βρει την χρυσοτόκο όρνιθα. Διαφωνώ με την τακτική του δήμου που δίνει άδεια για μεγάλα καταστήματα εκεί, γιατί το κατάστημα που έρχεται δεν είναι ένα απλό καφέ αλλά το ‘Island’ της Γλυφάδας, το μεγαλύτερο νυχτερινό κέντρο».

 

Μ. Κουρμαδιάς: καμία ευαισθησία για τα παιδιά

Ο κ. Μανώλης Κουρμαδιάς είπε: «Στις 23 Φεβρουαρίου προσπάθησα να δω τι γίνεται στις οικοδομικές εργασίες της Πολιτείες γιατί μετά από 30 χρόνια είμαι ‘άπιστος Θωμάς’ και βρέθηκα προ ενός θεάματος που δεν είχα ζήσει τα τελευταία 20 χρόνια στην Κηφισιά. Δεν μπορούμε να κάνουμε πρωτοποριακά έργα στο κέντρο της Κηφισιάς και από την άλλη να ξεπατώνουμε την πλατεία της Πολιτεία όταν το 1982 κλαίγαμε και ξενυχτούσαμε για να περιέλθουν οι κοινόχρηστοι χώροι στο δήμο. Δεν πίστευα στα αυτιά μου ότι εσύ, Ηλία, διευθυντή της πολεοδομίας που σε θεωρώ κορυφή, μπορούσες να εκδόσεις τέτοια άδεια. Υπήρχε ηθική υποχρέωση του δήμου να φέρει το θέμα των οικοδομικών αδειών στο δημοτικό συμβούλιο», υποστήριξε ο κ. Κουρμαδιάς.

Και πρόσθεσε πως «ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου με έκθεσή του από το 1982 ξεκαθαρίζει ότι ανήκουν στο δήμο. Έλειπε στην Πολιτεία το μεγάλο κέντρο δίπλα σε ένα σχολείο; Και να μην το έγραφε η εγκύκλιος δεν υπάρχει καμία ευαισθησία για τα παιδιά; Κάναμε μια διακοπή εργασιών και ξέρετε πως λέγεται αυτή η διακοπή; Του κ....! Και ζητώ συγνώμη αλλά όπως μιλάω στη γειτονιά μου και στους φίλους μου μιλάω κι εδώ».

Η πρόταση του κ. Κουρμαδιά είναι η εξής: «Να προσφύγουμε στο συμβούλιο της Επικρατείας με ομόφωνη απόφαση του δήμου με έξοδα του δήμου για την ακύρωση της άδειας υπ’ αριθμόν 262 του ’09 και την παραχώρηση όλων των κοινόχρηστων χώρων του πρώην συνεταιρισμού στον δικαιούχο δήμο Κηφισιάς και κατάργηση του συνεταιρισμού βουλευτών και μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην πόλη της Κηφισιάς».

 

Ερώτηση Φώτη Κουβέλη στη Βουλή

Ο βουλευτής του Σύριζα Φώτης Κουβέλης με ερώτησή του προς τους υπουργούς εσωτερικών, περιβάλλοντος και παιδείας και με θέμα«εκχώρηση κοινόχρηστων χώρων σε οικοδομικό συνεταιρισμό στο Δήμο Κηφισιάς επισημαίνει ότι:

«Ο οικοδομικός συνεταιρισμός βουλευτών ΣΥΝΠΕ «η Πολιτεία», το έτος 1962, ενέταξε έκταση πλέον των 1.000 στρεμμάτων στο Σχέδιο Πόλης (ν.δ. 12-11-1962 ΦΕΚ /168/Δ/1962), με τον όρο να παραμείνουν εκτός σχεδίου 45 στρέμματα «πράσινης ζώνης» στα οποία, σε σαφές περίγραμμα, περιλαμβάνονταν η τοπική αγορά.

Η ενταχθείσα περιοχή στο Σχέδιο Πόλης, με την «πράσινη ζώνη», υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Κηφισιάς (Πολιτεία - Κηφισιά).

Το έτος 1990, με απόφαση του Νομάρχη Αν. Αττικής (16712/501/90), το Σχέδιο Πόλης τροποποιήθηκε και ένα τμήμα 4,1 στρεμμάτων (από τα 45 στρέμματα) ορίσθηκε ως νέο οικοδομικό τετράγωνο με χρήση: «χώρος μετά σχολικών κτιρίων» (ΦΕΚ 377/Δ/1990).

Έτσι, ο χώρος της «τοπικής αγοράς» (σαφές περίγραμμα του οποίου είχε προβλεφθεί στο Σχέδιο Πόλης το 1962) μετατράπηκε σε «ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο» (Γ.Ο.Κ. '85, Πάγια Νομολογία Σ.τ.Ε. § 6, Εγ. 1 - Ε. 123/15/1/4.1.1961 του ΥΠ.ΟΙΚΙΣΜΟΥ , §§ 2,3,4,7 και κυρίως 8 και 9 του άρθρου 2 του ισχύοντος κ.λ.π.)

Όπως αναφέρεται, στους κοινόχρηστους χώρους εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομα (αλλαγή χρήσης), καφενεία, μπάρ και εστιατόρια, τα οικονομικά οφέλη των οποίων καρπούται ο οικοδομικός συνεταιρισμός βουλευτών.

στους κοινόχρηστους χώρους εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομα (αλλαγή χρήσης), καφενεία, μπάρ και εστιατόρια

Πρόσφατα, ο Δήμος Κηφισιάς δήλωσε τους κοινόχρηστους χώρους στο Εθνικό Κτηματολόγιο (πράξη δήλωσης εμπράγματων δικαιωμάτων κατά την υποβολή δηλώσεων).

Αντίθετα, το Πολεοδομικό γραφείο Κηφισιάς χορήγησε πρόσφατα άδεια επέκτασης, μέσα στους κοινόχρηστους χώρους, προς τον οικοδομικό συνεταιρισμό βουλευτών, αντί να συνεργασθεί με το δήμο ώστε να αποδοθούν οι κοινόχρηστοι χώροι στους κατοίκους και τους μαθητές του σχολείου (ελευθέρωση του κοινόχρηστου χώρου από τα κτίσματα).

Επειδή το Πολεοδομικό γραφείο Κηφισιάς εξέδωσε οικοδομική άδεια μέσα σε κοινόχρηστο χώρο, η οποία εν τέλει αποβαίνει εις βάρος του δήμου, των κατοίκων και των μαθητών του σχολείου,

Επειδή είναι παράνομη (ΥΑ 372/2007- ΦΕΚ 635/Β/2007) η γειτνίαση οχλουσών χρήσεων με χρήση εύφλεκτων υλών (χρήση προπανίου σε κουζίνες) με σχολικές εγκαταστάσεις,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

• Με ποιές διαδικασίες θα αποδοθούν οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι στους κατοίκους της περιοχής και τους μαθητές του σχολείου, σύμφωνα με το Γ.Ο.Κ. και το Σχέδιο Πόλης;

• Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να εφαρμοσθεί η ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την απομάκρυνση οχλουσών χρήσεων από περιοχές που γειτνιάζουν με σχολικές εγκαταστάσεις;

• Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, δεδομένου ότι ο εν λόγω οικοδομικός συνεταιρισμός έχει ολοκληρώσει το έργο του;

 

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολιτείας

Με αίτηση - υπόμνημά του   προς το δήμαρχο Κηφισιάς και το δημοτικό συμβούλιο αναφέρει:

«Όπως έχουμε ήδη επισημάνει στα Υπομνήματα που σας έχουμε καταθέσει (8/2/2010 και το πρόσφατο 22/2/2010  που δυστυχώς  επαληθεύτηκε με την καταστροφή  που υφίσταται η Πλατεία της Πολιτείας),  την ιδιαίτερη σοβαρότητα και το κατεπείγον του θέματος της επέκτασης κτισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, μπροστά από το ΟΤ.78   με συνέπεια την καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Προκειμένου να δοθεί χρόνος για την αναγκαία προετοιμασία ώστε να λυθούν κατά τρόπο δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό  τα προβλήματα της περιοχής, ζητούμε:

Nα εισαχθεί στην Ημερήσια Διάταξη του επομένου Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα: «Λήψη μέτρων για την ιδιοκτησιακή και πολεοδομική επίλυση των προβλημάτων των κοινοχρήστων χώρων της Πολιτείας».

 

Οικοδομικός Συνεταιρισμός Βουλευτών

Ο Συν.Πε. αναφέρει με ανακοίνωσή του στον «ΤΚ» μεταξύ άλλων:

«Εις το φύλο της 26ηί; Φεβρουαρίου 2010 της εγκρίτου εφημερίδα σας και στις σελίδες 10 κι 11 δημοσιεύεται όρθρο που αφορά τον Οικοδομικό Συν/σμό Βουλευτών « Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ». Δεν θα ασχοληθούμε με το εν λόγω δημοσίευμα παρά μονάχα με το σημείο που αφορά την ανακαίνιση του καταστήματος ΜΟΕΛ, ιδιοκτησίας του Συν/σμού, που βρίσκεται στην πλατεία της Πολιτείας Κηφισιάς.

Ο Συν/σμός ενέκρινε αίτηση του ενοικιαστή για την συνένωση του κυρίως καταστήματος με τις δύο καμπάνες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του καταστήματος και τις οποίες χρησιμοποιεί ως αποθήκες. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε προκειμένου να αποκατασταθεί η πολύ άσχημη κατάσταση που επικρατούσε στο χώρο αυτόν με την τοποθέτηση παλαιών επίπλων και διαφόρων άλλων αντικειμένων με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται απαράδεκτη, σημειωτέων δε ότι ο χώρος αυτός βρίσκεται δίπλα στο νηπιαγωγείο και τα γραφεία του Αθλητικού και Εξωραϊστικού συλλόγου.

Η απόφαση του Συν/σμού αποτυπώνεται ακριβώς με το συμφωνητικό που υπεγράφη μεταξύ του Συν/σμού και του ενοικιαστή καθώς και με το τοπογραφικό διάγραμμα που υπεγράφη και επισυνάπτεται στο συμφωνητικό και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτού. Δυστυχώς όμως η πολεοδομία της Κηφισιάς παραπλανήθει από τον ενοικιαστή που υπέβαλε σχέδια διαφορετικά από αυτά που είχαμε εγκρίνει και προχώρησε στην έκδοση αδείας βάσει των σχεδίων αυτών. Όταν ο Συν/σμός αντελήφθη τι προέβλεπε η εκδοθείσα άδεια απαίτησε από τον ενοικιαστή να σταματήσει αμέσως τις εργασίες και να τροποποιήσει την άδεια σύμφωνα με το υπογραφέν συμφωνητικό άλλως θα προχωρήσει στην καταγγελία της μισθωτικής σύμβασης».

Last Updated on 5, Μάρτιου 2010
blog comments powered by Disqus