Home > ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ
Στης Αθήνας την ολόμαυρη ράχη PDF Print E-mail
Written by Administrator   
28, ΜάρτιουΑύγουστου 2009

 

από την εφημερίδα Κηφισιά,  28 Αυγ 2009

 

Στης Αθήνας... την ολόμαυρη ράχη

 

 Παραφράζοντας το ιστορικό ποίημα του εθνικού μας ποιητή για το ολοκαύτωμα των Ψαρών, περπατήσαμε τις τελευταίες μέρες στην ολόμαυρη ράχη της Β.Α. Αττικής, που κάηκε, ακριβώς δυο χρόνια μετά από την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, που εκτός απ’ όλη την Ελλάδα, έκαψε και το Πεντελικό Όρος.  Δυστυχώς μυαλό δεν βάλαμε, αυτό δείχνουν όλα τα στιγμιότυπα που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες της μεγάλης αλλόφρονης κατάστασης που καταμαύρισε εκτός από το περιαστικό τοπίο της Β.Α. Αττικής και την ψυχή μας.  300 χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών έγιναν στάχτη. Μέσα σ’ αυτά και πάνω από 150 σπίτια στην περιοχή των Δήμων Μαραθώνα, Αγ. Στεφάνου, Διονύσου, Παλλήνης, Ν. Μάκρης, Γέρακα, Άνοιξης, Δροσιάς και τις Κοινότητες Γραμματικού, Βαρνάβα, Ροδόπολης, Σταμάτας, Πικερμίου, Καπανδριτίου και Ανθούσας.  Τεράστια οικολογική καταστροφή για την Αττική και τους κατοίκους της, οι οποίοι θα βρεθούν στο μέλλον αντιμέτωποι με υψηλές θερμοκρασίες, πλημμύρες, έλλειψη ποιοτικού οξυγόνου.

 300 χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών έγιναν στάχτη

 Σκηνές φρίκης απ’ όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα για την κατάντια των ημερών, μας βομβάρδιζαν επί 24ώρου βάσης, από το βράδυ της Παρασκευής 21 Αυγούστου.  Στη γραμμή του πυρός βρέθηκε και η Κηφισιά από την πρώτη στιγμή, ύστερα και από εντολή της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.  Μάλιστα, ο κ. Χιωτάκης, ο οποίος γύριζε την ίδια μέρα από σύντομες διακοπές, τέθηκε ως Πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ μαζί και με τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ, δήμαρχο Αιγάλεω, κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, επικεφαλής του συντονισμού της δύναμης των ΟΤΑ.  Επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της πόλης μας είναι η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κα Άννα Κορογιαννάκη, η οποία συντόνιζε τους εργαζόμενους από το κέντρο Πολιτικής Προστασίας, στην Κ. Κηφισιά.  Η πόλη μας όλες αυτές τις μέρες διέθεσε αρχικά την Παρασκευή στο Γραμματικό και στο Βαρνάβα, δύο ειδικά οχήματα τα οποία είχε προμηθευτεί πρόπερσι ύστερα από τις φωτιές της Πεντέλης.  Το Σάββατο που πέρασε η φωτιά στις άλλες περιοχές, Αγ. Στεφάνου, Διονύσου κ.λπ. ο Δήμος μας διέθεσε και δύο υδροφόρες, ενώ δύο οχήματα πυρόσβεσης περιπολούσαν στο τέρμα της οδού Ξενίας και στον άξονα Κεφαλάρι Πολιτεία.  Καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου πραγματοποιούσαν επί 24ώρου βάρδιες, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό, όπως κάνουν σε ανάλογες περιπτώσεις που υπάρχει έκτακτη ανάγκη.  Επίκαιρη είναι η ανακοίνωση που έβγαλε τη Δευτέρα 24 Αυγούστου ο Δήμος Κηφισιάς, ο οποίος ζητά να χαρακτηρισθεί Εθνικός Δρυμός η Πεντέλη, μήπως καταφέρει και σωθεί κάποια σπιθαμή πρασίνου.

 Η ανακοίνωση του Δήμου έχει ως εξής:

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΟΣΟ ΠΟΤΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ ΟΡΟΥΣ ΩΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ

 

 

 

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Γ. Χιωτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η πυρκαγιά της Βορειοανατολικής Αττικής δυστυχώς αποτελείωσε ότι απέμεινε στο πολύπαθο Πεντελικό Όρος από την καταστροφική πυρκαγιά της 16ης Αυγούστου 2007.

 Τότε σε έκτακτη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς με ψήφισμα μας  προς την Βουλή των Ελλήνων και προς το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητήσαμε να κηρυχθεί το Πεντελικό Όρος ως Εθνικός Δρυμός.

 Σήμερα 2 χρόνια μετά και ύστερα από τη νέα καταστροφή της Πεντέλης επαναφέρουμε την πρόταση μας η οποία είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε  προκειμένου το Πεντελικό Όρος με την βοήθεια όλων μας να ξαναρχίσει να πρασινίζει και να δίνει ανάσα ζωής στους πολίτες του Λεκανοπεδίου». 

 

 

 

Και μεις από τη σειρά μας ακούσαμε πολύ καλά λόγια για την ομάδα της Κηφισιάς, η οποία βρέθηκε κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή του πυρός. Σίγουρα οι άνθρωποι στα δύσκολα φαίνονται.

Ο κ. Χιωτάκης στην ενημέρωση που έκανε προς το δημ. συμβούλιο, ανέφερε ότι η προχθεσινή φωτιά είναι προϊόν εμπρησμού. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Βαρνάβα σε σύσκεψη της ΤΕΔΚΝΑ, το πρωί της Τετάρτης.

Από κει και πέρα η φωτιά, λόγω των ισχυρών ανέμων, έφτασε μέχρι και την πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης.

Ακόμη ο κ. Χιωτάκης πρόσθεσε ότι το πρωί της Δευτέρας, όταν η φωτιά είχε φτάσει πάλι στα όρια της Κηφισιάς, πάνω από το Μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα στην Πεντέλη, ο στρατός άνοιξε δασικούς δρόμους στο βουνό, κάτι που όλο το χειμώνα ο Δήμος ζητούσε από το Δασαρχείο της Πεντέλης και δεν έπαιρνε άδεια.

Τόνισε τέλος την ανάγκη κήρυξης της Πεντέλης ως Εθνικού Δρυμού.

Πολλές ευχαριστίες ακούστηκαν για τη συμμετοχή του Δήμου Κηφισιάς στην κατάσβεση της πυρκαγιάς από τις 21 μέχρι τις 24 Αυγούστου στη Β.Α. Αττική.

Και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πρασίνου, κ. Σιδέρης και η κα Κορογιαννάκη, ως υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας της πόλης μας, ευχαρίστησαν τους εργαζόμενους, οι οποίοι όπως είπαν εργάστηκαν πέρα από το ωράριό τους αφιλοκερδώς και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με κίνδυνο της ζωής τους.

Last Updated on 28, ΜάρτιουΑύγουστου 2009
blog comments powered by Disqus