Home > ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ
Μαύρισε η Ψυχή μας PDF Print E-mail
Written by Administrator   
25, Ιούλιου 2008

 

Από την εφημερίδα Κηφισιά

25 Ιούλ 2008

Μαύρισε η ψυχή μας

 

Αν είναι στη γειτονιά σου θα έρθει και στην πόρτα σου. Έτσι μετά την «επιτυχία» που είχαν οι περσινές πυρκαγιές συνεχίζουν και φέτος οι φλόγες την επέλασή τους σε κατοικημένες πλέον περιοχές. Θα ήταν δε δύσκολο να γινόταν και αλλιώς αφού πλέον δεν υπάρχουν πολλές μη κατοικημένες περιοχές. Τα περσινά δάση είναι μελλοντικά αστικά κέντρα.

 Μαύρισε λοιπόν για άλλη μια φορά ο ουρανός της Αττικής, την Τετάρτη, 23 Ιουλίου, το μεσημέρι, από φωτιά που ξεκίνησε, λίγο μετά τις 2.00 μ.μ., σε δασική και χορτολιβαδική έκταση στη Βαρυμπόμπη. Γρήγορα η φωτιά έφτασε στο Κρυονέρι, ενώ οι φλόγες έφτασαν κοντά σε σπίτια και επιχειρήσεις. Η αστυνομία απομάκρυνε για προληπτικούς λόγους τους εργαζόμενους, αφού φοβήθηκαν ότι μπορεί και να παγιδεύονταν από τις φλόγες.

Για λόγους ασφαλείας σταμάτησαν και τα δρομολόγια του ΟΣΕ και παρέμειναν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες στον Άγιο Στέφανο και στις Αφίδνες, ενώ έκλεισε και η Εθνική Οδός.

 

Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με 25 πυροσβεστικά οχήματα και 75 πυροσβέστες, 7 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, πεζοπόρο τμήμα 48 ατόμων και 20 οχήματα από Δήμους. Λόγω όμως του πυκνού καπνού, τα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν συνεχείς ρίψεις νερού. Μαζί τους και πέντε πυροσβεστικά οχήματα και τα μέλη απο τους Φίλους του Δάσους.

 

Τρία ειδικά οχήματα με εννέα δημοτικούς υπαλλήλους πήγαν αμέσως στον τόπο της πυρκαγιάς. Τα τρία οχήματα τα έχει παραλάβει ο Δήμος ύστερα από τη μεγάλη φωτιά της Πεντέλης πέρυσι τον Αύγουστο.

 

Όπως είπε ο κ. Χιωτάκης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζήτησε από το Δήμο Κηφισιάς να είναι σε ετοιμότητα τα οχήματα στο βιομηχανικό χώρο του Κρυονερίου για κάθε ενδεχόμενο.

 

Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιούνται βάρδιες περιφρούρησης από ομάδες υπαλλήλων και εθελοντών σε επικίνδυνες περιοχές.

Στη συνέντευξή του λίγες μέρες πριν, ο κ. Λεμπέσης, μιλώντας εκ μέρους του ομίλου φίλων του δάσους είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο Δήμος Κηφισιάς δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για τους σκοπούς του ομίλου. Βέβαια στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, ο κ. Βαγγέλης Σιδέρης εκθείασε τη συμβολή των φίλων του δάσους και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς αυτής. Ίσως ο Δήμος μας αναγκαστεί στον επόμενο προϋπολογισμό να σκεφτεί και τον Όμιλο Φίλων του Δάσους, γιατί ακόμα κι αν δε μείνουν δάση να διαφυλάξουμε, οι φωτιές θα μαίνονται πλέον και στα άλση και η Κηφισιά έχει πολλά. Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος σε πολλά άλση της πρωτεύουσας είχαμε πυρκαγιές.

Ελπίζουμε να μην αναγκαστούν οι φίλοι του δάσους να αλλάξουν το όνομά τους σε φίλους των αλσών.

 Μιχάλης Παπαγιαννάκης, βουλευτής Β΄Αθηνών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και υπεύθυνος για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Κ.Ο., με αφορμή την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν θωράκισε, όπως όφειλε, τη χώρα αλλά προχώρησε σε αλλεπάλληλες ενέργειες που είτε έμμεσα είτε απευθείας αποδυνάμωσαν το σύστημα προστασίας των δασών. Η Πολιτεία ελέγχεται και για ανάλογες ενέργειες που εμμέσως ή απευθείας αφήνονται τα δάση βορά στις ορέξεις κάθε επίδοξου καταπατητή, ιδιαίτερα όταν σε μια περιοχή όπως η Βαρυμπόμπη διεκδικούνται για οικιστική επέκταση εκατοντάδες στρέμματα.

 Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να δεσμευτεί επίσημα για:

 - Καταγραφή των Δασών και Δασικών Εκτάσεων με Σύνταξη Δασικών χαρτών, στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου.

 - Σύνταξη επιτέλους του Δασολογίου, κατ' απαίτηση του Συντάγματος των Ελλήνων.

 - Κατάργηση των οικοδομικών συνεταιρισμών και της εκτός σχεδίου δόμησης.

 - Καμία διασταλτική ερμηνεία στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

 - Χάραξη Δασικής Πολιτικής, με ένα και μόνο σκοπό: Την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.

 Έτσι ίσως ανακοπεί η επιθετικότητα απέναντι στα δάση». Προφανώς όμως η Κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι στους νομούς που κάηκαν είχε αύξηση του ποσοστού της στην εκλογική αναμέτρηση δεν έχει λόγο να ανησυχεί και για τις πυρκαγιές αυτές. Το ερώτημα είναι αν θα κινητοποιηθεί ο κόσμος μέσα και έξω από την Ελλάδα που κινητοποιήθηκε πέρυσι, ευαισθητοποιημένος από το θέμα των πυρκαγιών, προσφέροντας οικονομική βοήθεια. Φέτος θα έχει να αναρωτιέται πού χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα που δόθηκαν πέρυσι για αποκατάσταση και πόσο αξίζει να στηρίζεις μια Πολιτεία που αδυνατεί να μη γίνεται παρανάλωμα. Την πρώτη φορά μπορείς να βοηθήσεις κάποιον, τη δεύτερη φορά περιμένεις να έχει μάθει από τα λάθη του. Δεν μπορείς να στηρίζεις για πάντα κάποιον που ζει από ελεημοσύνη. 

Last Updated on 25, Ιούλιου 2008
blog comments powered by Disqus