Home > ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ
σχεδιο νόμου προστασία δασών νομού Αττικής PDF Print E-mail
Written by Administrator   
15, Ιανουάριου 2010

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

στο σχέδιο νόµου «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νοµού Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραµµατείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιιπές διατάξεις»

Προς την Βουλή των Ελλήνων

Με το προτεινόµενο σχέδιο νόµου επιδιώκεται η αποτελεσµατική προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων του Νοµού Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2009 και µε αυτό το σκοπό καταργούνται διατάξεις του ν. 3208/2003 «Περί προστασίας δασικών οικοσυστηµάτων, κατάρτιση δασολογίου, ρύθµιση εµπραγµάτων δικαιωµάτων επί δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων και άλλες διατάξεις, και λαµβάνεται πρόνοια για την άµεση κτηµατογράφηση και σύνταξη δασικών χαρτιών σε όποια περιοχή της χώρας πλήττεται από πυρκαγιά.

Η προστασία των εκτάσεων του Νοµού Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009, επιτυγχάνεται µε την αναστολή της έκδοσης οικοδοµικών αδειών και εργασιών για τις εντός σχεδίου πόλεων και ορίων οροθετηµένων οικισµών µέχρι την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας και για την εκτός σχεδίου πόλεων και ορίων οροθετηµένων οικισµών µέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών των περιοχών αυτών.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η ίδρυση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, η οποία θα εντοπίζει τις αυθαίρετες κατασκευές, µετά από την τακτή ενηµέρωση που θα έχει από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., µετά από τηλεσκοπτική χαρτογράφηση, θα ενηµερώνει τις αρµόδιες υπηρεσίες, θα συντονίζει και θα παρακολουθεί το έργο τους µε αποκλειστικό σκοπό την εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης από τις αρµόδιες υπηρεσίες ή αυτεπάγγελτα από την ίδια την Ειδική Υπηρεσία Κατεδάφισης.

Για την αντιµετώπιση των ζηµιών από τις πυρκαγιές σε νοµίµως υφιστάµενα κτίσµατα, που υπέστησαν ζηµιές ή καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, προβλέπονται εξαιρέσεις στην έκδοση οικοδοµικών αδειών και οικοδοµικών εργασιών καθώς και για τα δηµόσια έργα και έργα υποδοµής τα οποία έχουν ήδη αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά. Για την ολοκλήρωση σε τακτό χρονικό διάστηµα της σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών προβλέπονται ρυθµίσεις που καθορίζουν τους χρόνους ανά στα διο µέχρι την κύρωσή τους.

Με στόχο την εξασφάλιση πλήρους διαφάνειας, όλες οι αποφάσεις που αφορούν στην κήρυξη των εκτάσεων ως αναδασωτέων, στην κύρωση των δασικών χαρτών και τον εντοπισµό και την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισµάτων, θα αναρτώνται στο διαδικτυακό τύπο της Περιφέρειας Αττικής.

Στο σχέδιο νόµου υπάρχουν και οι λοιπές ρυθµίσεις που αφορούν στο σύνολο της χώρας και οι οποίες αναφέρονται: (α) στην άµεση κήρυξη υπό κτηµατογράφηση των περιοχών που πλήττονται από πυρκαγιές, (β) στην άµεση σύνταξη των δασικών χαρτών στις προαναφερόµενες περιοχές, (γ) στην κατάργηση διατάξεων του ν. 3208/2003.

Επίσης µε τον παρόντα νόµο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) συνιστάται η «Ειδική Γραµµατεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ε.Γ.Ε.Π.Ε.)» µε αρµοδιότητα την επίβλεψη και το συντονισµό των αρµόδιων υπηρεσιών, σε κεντρικό, περιφερειακό και νοµαρχιακό επίπεδο και επίπεδο Ο.Τ.Α. και σκοπό τη διασφάλιση της εφαρµογής της νοµοθεσίας για θέµατα περιβάλλοντος και ενέργειας και τη συµµόρφωση προς τις οικείες διατάξεις. Στην Ε.Γ.Ε.Π.Ε. υπάγονται η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το Αυτοτελές Συντονιστικό Γραφείο για την Πρόληψη και Αποκατάσταση των Περιβαλλοντικών Ζηµιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) και η Γνωµοδοτική Επιτροπή για την

Πρόληψη και την Αποκατάσταση των Περιβαλλοντικών Ζηµιών, για την υποστήριξη του έργου του ΣΥΓΑΠΕΖ.

Στην Ειδική Γραµµατεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάγεται επίσης και η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.), η οποία συνιστάται µε το παρόντα νόµο, που έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων της εθνικής ενεργειακής πολιτικής για την εξοικονόµηση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση και της εφαρµογής των διατάξεων του ν. 3661/2008 (ΦΕΚ 89 Α΄) «Μέτρα για τη µείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και άλλες διατάξεις».

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤ’ ΑΡΘΡΟ

Άρθρο 1

Με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου καθορίζεται η περιοχή στην οποία ισχύει η αναστολή έκδοσης οικοδοµικών αδειών και οικοδοµικών εργασιών και η οποία απεικονίζεται στο χάρτη του Παραρτήµατος 1 του άρθρου 1 του παρόντος.

Με την παράγραφο 2 ορίζεται ο χρόνος ισχύος της ως άνω αναστολής ως ακολούθως: (α) για τις εντός σχεδίου πόλεων και ορίων οροθετηµένων οικισµών περιοχές η ισχύς της αναστολής διαρκεί µέχρι την κήρυξη ως αναδασωτέων των καµένων δασών και δασικών εκτάσεων των περιοχών αυτών, (β) για τις εκτός σχεδίου πόλεων και ορίων οροθετηµένων οικισµών περιοχές η ισχύς της αναστολής διαρκεί µέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών των περιοχών αυτών.

Με την παράγραφο 3, οι πράξεις κήρυξης των εκτάσεων ως αναδασωτέων, καθώς και της κύρωσης των δασικών χαρτών αναρτώνται στο δικτυακό τόπο της Περιφέρειας Αττικής.

Άρθρο 2

Με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση: (α) η έκδοση οικοδοµικών αδειών για την ανέγερση ή επισκευή κτισµάτων, τα οποία είχαν νόµιµα ανεγερθεί και καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν ζηµιές από τις πυρκαγιές του 2009, (β) η έκδοση οικοδοµικών αδειών για την εκτέλεση δηµοσίων έργων και έργων υποδοµής για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Με την παράγραφο 2 επιτρέπεται η έναρξη οικοδοµικών εργασιών για την ανέγερση κτισµάτων εντός του περιγράµµατος των περιοχών της παραγράφου 1 του άρθρου 1, που έχει εκδοθεί οικοδοµική άδεια, µέχρι την ηµεροµηνία δηµοσίευσης του παρόντος µόνο µετά από βεβαίωση και κατόπιν αυτοψίας της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου για τη θέση του οικοπέδου ή γηπέδου και την τοποθέτηση του κτίσµατος. Η εν λόγω Επιτροπή αποτελείται από έναν υπάλληλο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, έναν υπάλληλο του οικείου πολεοδοµικού γραφείου, έναν υπάλληλο του δασαρχείου της περιοχής και συγκροτείται µε απόφαση του Γενικού Γραµµατέα της Περιφέρειας.

Άρθρο 3

Με το άρθρο αυτό καθιερώνεται η υποχρεωτική αναγραφή των γεωγραφικών συντεταγµένων οι οποίες είναι εξαρτηµένες από το Εθνικό Τριγωνοµετρικό δίκτυο της χώρας, τόσο του γηπέδου, όσο και του κτίσµατος στην αίτηση έκδοσης οικοδοµικής άδειας, καθώς και στην ίδια την οικοδοµική άδεια. Επίσης η ίδια υποχρέωση αφορά τα τοπογραφικά διαγράµµατα και τις πράξεις χαρακτηρισµού του άρθρου 14 του ν. 998/1979.

Άρθρο 4

Η εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.», υπό την εποπτεία του ΟΚΧΕ µέσω συστήµατος τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης θα εντοπίζει κάθε νέο κτίσµα στις εκτός σχεδίου πόλεων και εκτός ορίων οριοθετηµένων οικισµών περιοχές που περιλαµβάνονται στο περίγραµµα της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος και θα ενηµερώνει το πρώτο τριήµερο κάθε µήνα την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων µε τις γεωγραφικές συντεταγµένες του κτίσµατος.

Άρθρο 5

Με τις παραγράφους 1, 2, 3, 4, 5 και 6 του παρόντος άρθρου προστίθεται άρθρο 27α στον ν. 2664/1998 (ΦΕΚ 275 Α΄) «Περί Κτηµατολογίου και άλλων διατάξεων», το οποίο αναφέρεται ειδικά στο Νοµό Αττικής. Με την παράγραφο 1 ορίζεται ο χρόνος θεώρησης των δασικών χαρτών, καθώς και οι διαδικασίες ανάρτησής τους. Με την παράγραφο 2 ορίζεται ο χρόνος και οι διαδικασίες που αφορούν στην υποβολή αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, καθώς και η σύνθεση των Επιτροπών εξέτασής τους. Με την παράγραφο 3 ορίζονται οι διαδικασίες ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη. Με την παράγραφο 4 ορίζεται ότι ο δασικός χάρτης µετά την κύρωση του καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ σε κάθε διοικητική ή δικαστική αρχή. Με την παράγραφο 5 κηρύσσονται υπό κτηµατογράφηση όλες οι περιοχές του Νοµού Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009 µέσα σε ένα µήνα από την ισχύ του παρόντος και συντάσσονται δασικοί χάρτες, σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν. 3316/2005 (ΦΕΚ 42 Α΄) και των εδαφίων β΄ και γ΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 27 του ν. 2664/1998. Με την παράγραφο 6 ορίζεται ότι κάθε µεταβολή των εµπραγµάτων σχέσεων στις δασικές εν γένει εκτάσεις µετά την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών είναι άκυρη και ανίσχυρη εάν δεν συνοδεύεται από πιστοποιητικό της αρµόδιας υπηρεσίας της παραγράφου 10 του άρθρου 28 του ν. 2664/1998 µε το οποίο θα βεβαιώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης, η ανυπαρξία δικαιωµάτων του .ηµοσίου επ΄ αυτής και η αυτοτέλεια ή νόµιµη κατάτµησή της.

Άρθρο 6

Με την παράγραφο 1 του εν λόγω άρθρου συνιστάται στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. ενιαίος διοικητικός τοµέας µε τίτλο «Ειδική Γραµµατεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ε.Γ.Ε.Π.Ε.)» µε σκοπό το συντονισµό των αρµόδιων υπηρεσιών, σε κεντρικό, περιφερειακό και νοµαρχιακό επίπεδο και επίπεδο Ο.Τ.Α. µε σκοπό τη διασφάλιση της εφαρµογής της νοµοθεσίας για θέµατα περιβάλλοντος και ενέργειας και τη συµµόρφωση προς τις οικείες διατάξεις.

Με την παράγραφο 2 καθορίζονται οι Υπηρεσίες οι οποίες υπάγονται σε αυτήν, όπως είναι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.), που συγκροτήθηκε σύµφωνα µε το άρθρο 9 (παρ. 4, 5, 6 και 7) του ν. 2947/2001 (ΦΕΚ 228 Α΄) και του π.δ. 165/2003 (ΦΕΚ 137 Α΄), το Αυτοτελές Συντονιστικό Γραφείο για την Πρόληψη και αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζηµιών (ΣΥΓΑΠΕΖ), το οποίο συστήθηκε µε την παρ. 2 του άρθρου 6 του π.δ. 148/2009 (ΦΕΚ190 Α΄) και η Γνωµοδοτική Επιτροπή για την πρόληψη και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζηµιών, η οποία συστήθηκε µε την παράγραφο 5 του άρθρου 6 του π.δ. 148/2009 για την υποστήριξη του έργου του ΣΥΓΑΠΕΖ.

Με την παράγραφο 3 συνιστάται στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. θέση µετακλητού Ειδικού Γραµµατέα, ο οποίος προΐσταται της Ειδικής Γραµµατείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας µε βαθµό 2ο της κατηγορίας των ειδικών θέσεων.

Με την παράγραφο 4 συνιστάται Ειδική Υπηρεσία µε τίτλο «Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας», εφεξής Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ., η οποία υπάγεται στην Ειδική Γραµµατεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει σκοπό τον έλεγχο και την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων της εθνικής ενεργειακής πολιτικής για την εξοικονόµηση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση και ειδικότερα της εφαρµογής των διατάξεων του ν. 3661/2008 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Στην παράγραφο 4 επίσης εξειδικεύονται οι αρµοδιότητες, για την υλοποίηση του σκοπού της Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.

Η συγκρότηση της Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ., η διοικητική και οργανωτική δοµή αυτής και των τοµέων της και οι θέσεις και τα προσόντα του προσωπικού κατά κατηγορία και ειδικότητα θα καθοριστούν µε προεδρικό διάταγµα, ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονοµικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής .ιακυβέρνησης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής. Με όµοιο διάταγµα ρυθµίζονται ο τρόπος διενέργειας των ελέγχων, τα πρόστιµα, οι λοιπές κυρώσεις και η διαδικασία επιβολής τους στους παραβάτες.

Άρθρο 7

Με την παράγραφο 1 του εν λόγω άρθρου συνίσταται η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, που θα αποτελέσει Τµήµα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.), το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον Γενικό Επιθεωρητή της Ε.Υ.Ε.Π.. Η υπηρεσία αυτή είναι αρµόδια για τον εντοπισµό αυθαιρέτων κατασκευών µέσα στις εκτάσεις των περιοχών του περιγράµµατος της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος και την εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης.

Με την παράγραφο 2 καθορίζεται η διαδικασία άσκησης των αρµοδιοτήτων της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων η οποία ενηµερώνεται από την εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» για κάθε νέο κτίσµα που εντοπίζεται στις περιοχές της παραγράφου 1 του άρθρου 1, εντοπίζει τα αυθαίρετα κτίσµατα και ενηµερώνει τις αρµόδιεςυπηρεσίες ώστε να προχωρήσουν άµεσα στην έκδοση των προβλεπόµενων πράξεων κατεδάφισης. Επίσης συντονίζει και παρακολουθεί το έργο των αρµόδιων υπηρεσιών και µπορεί να προβαίνει και αυτεπάγγελτα στην εκτέλεση των εν γένει πράξεων κατεδάφισης που εκδόθηκαν σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις. Εκτός των υπηρεσιών του .ηµοσίου και των οργανισµών Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθµού που διαθέτουν κατάλληλα προς κατεδάφιση µηχανικά µέσα και οι οποίες οφείλουν να προβαίνουν στην κατεδάφιση αυθαίρετων κτισµάτων, η Ειδική αυτή Υπηρεσία µπορεί να αναθέτει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισµάτων µετά από σύναψη σχετικών συµβάσεων.

Με την παράγραφο 3 καθορίζεται η έδρα της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων και ο τρόπος στελέχωσης αυτής µε προσωπικό µε κατάλληλα προσόντα, µετά από πρόταση του Ειδικού Γραµµατέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με την παράγραφο 4 καθορίζονται οι θέσεις του προσωπικού της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων και οι προβλεπόµενες ειδικότητες.

Άρθρο 8

Με το παρόν άρθρο προστίθεται άρθρο 27β στο ν. 2664/1998 µε το οποίο καθορίζεται υποχρεωτικός χρόνος κήρυξης υπό κτηµατογράφηση και σύνταξης δασικού χάρτη στις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιά σε όλη τη χώρα.

Άρθρο 9

Με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου καταργεί ται η παράγραφος 3 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 όπως αντικαταστάθηκε µε την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 3208/2003 (ΦΕΚ 303 Α΄) και αναριθµούνται οι παράγραφοι 4, 5, 6, 7 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 σε 3, 4, 5,

6, αντίστοιχα.

Με την παράγραφο 2 ορίζεται η µη εφαρµογή της παραγράφου 15 του άρθρου 21 του ν. 3208/2003 ( ΦΕΚ 303 Α΄), για τα πρωτόκολλα της παρ. 5 του άρθρου 114 του ν. 1892/1990 τα οποία εκδίδονται µετά την ηµεροµηνία ισχύος του παρόντος νόµου.

Με την παράγραφο 3 καταργείται η παράγραφος 17 του άρθρου 1 του ν. 3298/2003 (ΦΕΚ 303 Α΄).

Άρθρο 10

Με το παρόν άρθρο ορίζεται η ηµεροµηνία ισχύος του νόµου.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ι. Ραγκούσης Γ. Παπακωνστατίνου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Κ. Μπιρµπίλη

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νοµού Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραµµατείας Επιθεώρησης

Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Άρθρο 1

Αναστολή έκδοσης οικοδοµικών αδειών και απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών

1. Αναστέλλεται η έκδοση οικοδοµικών αδειών και απαγορεύεται η εκτέλεση οικοδοµικών εργασιών στα γήπεδα και οικόπεδα που βρίσκονται, εν όλω ή εν µέρει, µέσα στις περιοχές του Νοµού Αττικής οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009 και περιλαµβάνονται στο περίγραµµα του χάρτη, σε κλίµακα 1:50.000, των .ασαρχείων Πεντέλης και Καπανδριτίου, που δηµοσιεύεται στο Παράρτηµα Α΄ ως αναπόσπαστο τµήµα του παρόντος νόµου.

2. Η αναστολή έκδοσης οικοδοµικών αδειών και η απαγόρευση εκτέλεσης οικοδοµικών εργασιών στις περιοχές της παραγράφου 1 ισχύουν:

α) για τις εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεων και εκτός ορίων οριοθετηµένων οικισµών µέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών και

β) για τις εκτάσεις εντός σχεδίου πόλεων και ορίων οριοθετηµένων οικισµών µέχρι την κήρυξη ως αναδασωτέων των δασών και δασικών εκτάσεων των περιοχών της προηγούµενης παραγράφου.

3. Οι πράξεις κήρυξης της αναδάσωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών αναρτώνται και στο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Αττικής.

Άρθρο 2

Εξαιρέσεις

1. Κατ’ εξαίρεση των όσων ορίζονται στην παράγραφο 1 του προηγούµενου άρθρου επιτρέπεται:

α) η έκδοση οικοδοµικών αδειών για ανέγερση ή επισκευή κτισµάτων τα οποία έχουν αναγερθεί µε νόµιµη οικοδοµική άδεια και καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν ζηµιές από τις ως άνω πυρκαγιές,

β) η έκδοση οικοδοµικών αδειών για την εκτέλεση των δηµοσίων έργων και των έργων υποδοµής για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

2. Η έναρξη οικοδοµικών εργασιών για την ανέγερση κτισµάτων µέσα στο περίγραµµα των περιοχών της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος για τα οποία είχε εκδοθεί νόµιµη οικοδοµική άδεια, επιτρέπεται µόνο µετά από βεβαίωση, και κατόπιν αυτοψίας, από την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου του επόµενου εδαφίου, ότι η θέση του οικοπέδου ή γηπέδου και η τοποθέτηση του κτίσµατος ταυτίζονται µε τα αντίστοιχα στοιχεία της οικοδοµικής άδειας. Οι Ειδικές Επιτροπές Ελέγχου αποτελούνται από έναν υπάλληλο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, έναν υπάλληλο του οικείου Πολεοδοµικού Γραφείου και έναν υπάλληλο του .ασαρχείου της περιοχής και συγκροτούνται από τον Γενικό Γραµµατέα της Περιφέρειας Αττικής µέσα σε ένα µήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόµου.

Άρθρο 3

Γεωγραφικές συντεταγµένες γηπέδων και κτισµάτων

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόµου στην αίτηση για την έκδοση άδειας οικοδοµής και στην άδεια οικοδοµής που εκδίδεται, σε οικόπεδα ή γήπεδα που βρίσκονται εν όλω ή εν µέρει µέσα στο περίγραµµα των περιοχών της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος αναγράφονται υποχρεωτικά οι γεωγραφικές συντεταγµένες εξαρτηµένες από το εθνικό τριγωνοµετρικό δίκτυο του οικοπέδου ή γηπέδου, καθώς και του υπό ανέγερση κτίσµατος ή της κατασκευής. Η ίδια υποχρέωση ισχύει για τις εκτάσεις που αναφέρονται στα τοπογραφικά διαγράµµατα που συνοδεύουν τις πράξεις χαρακτηρισµού του άρθρου 14 του ν. 998/1979.

Άρθρο 4

Σύστηµα τηλεπισκόπησης χαρτογράφησης

1. Η εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» θέτει σε λειτουργία, υπό την εποπτεία του Οργανισµού Κτηµατολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος που συγκροτήθηκε ε το ν. 1647/1988 (ΦΕΚ 141 Α΄), σύστηµα τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης του Νοµού Αττικής και ενηµερώνει µέσα στο πρώτο τριήµερο κάθε ηµερολογιακού µήνα την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων του άρθρου 7 για κάθε νέο κτίσµα που εντοπίζεται σε γήπεδο εκτός σχεδίων πόλεων και εκτός ορίων οριοθετηµένων οικισµών στις περιοχές του περιγράµµατος της παραγράφου 1 του άρθρου 1, αναφέροντας υποχρεωτικά τις γεωγραφικές συντεταγµένες του κτίσµατος.

2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής καθορίζεται κάθε άλλο θέµα σχετικό µε τη λειτουργία του ως άνω συστήµατος.

Άρθρο 5

Επιτάχυνση της διαδικασίας κύρωσης δασικών χαρτών Νοµού Αττικής

Στο ν. 2664/1998 (ΦΕΚ 275 Α΄) «Εθνικό Κτηµατολόγιο και άλλες διατάξεις» προστίθεται άρθρο 27Α, ως ακο λούθως:

«Άρθρο 27Α

Επιτάχυνση της διαδικασίας κύρωσης δασικών χαρτών Νοµού Αττικής

Η κύρωση των δασικών χαρτών για το Νοµό Αττικής γίνεται ως εξής:

1. Ο προσωρινός δασικός χάρτης θεωρείται από την αρµόδια .ιεύθυνση .ασών µέσα σε τρεις µήνες από την υποβολή του σε αυτήν και στη συνέχεια αναρτάται από υπάλληλο των υπηρεσιών της παραγράφου 10 του άρθρου 28 του ν. 2664/1998 (ΦΕΚ 275 Α΄) σε εµφανή θέση στα γραφεία των .ιευθύνσεων .ασών, της εταιρείας «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» ή του γραφείου κτηµατογράφησης του οικείου δηµοτικού ή κοινοτικού καταστήµατος και στο οικείο .ασαρχείο. Εφόσον είναι τεχνικώς δυνατό, η ανάρτηση γίνεται και στο διαδίκτυο. Ανακοίνωση για την ανάρτηση του δασικού χάρτη δηµοσιεύεται σε δύο τουλάχιστον ηµερήσιες εφηµερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας. Με τις ανακοινώσεις αυτές απευθύνεται δηµόσια πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόµενο να λάβει γνώση του αναρτηθέντος ως ανωτέρω προσωρινού δασικού χάρτη και να υποβάλει κατ΄ αυτού τις αντιρρήσεις του, είτε αυτοπροσώπως είτε µε εξουσιοδοτηµένο αντιπρόσωπό του, µέσα σε προθεσµία σαράντα πέντε ηµερών που αρχίζει από την τελευταία δηµοσίευση. Οι προσωρινοί δασικοί χάρτες παραµένουν αναρτηµένοι τουλάχιστον µέχρι τη λήξη των προθεσµιών.

2. Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά στην αµφισβήτηση του δασικού χαρακτήρα των εµφανιζόµενων στο χάρτη δασικών εκτάσεων. Κατά τη διαδικασία των αντιρρήσεων δεν επιτρέπεται να τεθούν ή να προβληθούν θέµατα ιδιοκτησίας, ούτε να θιγούν δικαιώµατα του δηµοσίου ή ιδιωτών. Οι αντιρρήσεις εξετάζονται µέσα σε δύο µήνες από τη λήξη της προθεσµίας υποβολής τους από τριµελείς επιτροπές που συγκροτούνται µε απόφαση του Γενικού Γραµµατέα της οικείας Περιφέρειας, οι οποίες αποτελούνται από έναν συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό, ως Πρόεδρο, από έναν δασολόγο και έναν τοπογράφο µηχανικό, υπαλλήλους της οικείας Περιφέρειας, ως µέλη. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο γραµµατέας της επιτροπής. Η αποζηµίωση των µελών της επιτροπής και του γραµµατέα καθορίζεται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α΄), όπως εκάστοτε ισχύει.

3. Οι δασικοί χάρτες, µετά την τυχόν διόρθωσή τους, που διενεργείται από την εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» µε βάση τις αποφάσεις των πιο πάνω τριµελών επιτροπών, θεωρούνται από την αρµόδια διεύθυνση δασών και ακολούθως κυρώνονται από τον Γενικό Γραµµατέα της Περιφέρειας µέσα σε δεκαπέντε ηµέρες από την υποβολή τους σε αυτόν.

4. Μετά την κύρωσή του ο δασικός χάρτης καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ σε κάθε διοικητική ή δικαστική αρχή. Πάνω στους οριστικούς δασικούς χάρτες σηµειώνονται οι περίµετροι όλων γενικά των δασικών εκτάσεων, στις οποίες εφαρµόζονται οι διατάξεις της δασικής νοµοθεσίας. Αναµόρφωση κυρωµένου δασικού χάρτη µε προσθήκη ή διαγραφή εκτάσεων είναι δυνατή εφόσον στηρίζεται σε διοικητικές πράξεις, που εκδίδονται κατ΄ εφαρµογή της δασικής νοµοθεσίας, και κυρώνεται µε απόφαση του Γενικού Γραµµατέα της οικείας Περιφέρειας, που λαµβάνεται µετά από εισήγηση της οικείας διεύθυνσης δασών.

5. Οι περιοχές του Νοµού Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009, εάν δεν έχουν κηρυχθεί υπό κτηµατογράφηση, κηρύσσονται υποχρεωτικά µέσα σε ένα µήνα από την ισχύ του παρόντος νόµου υπό κτηµατογράφηση. Η ανάθεση µελετών σύνταξης του οικείου δασικού χάρτη γίνεται σύµφωνα µε τα οριζόµενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 27 του παρόντος νόµου και τις διατάξεις του ν. 3316/ 2005 (ΦΕΚ 42 Α΄).

6. Μετά την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών κάθε µεταβίβαση, σύσταση, αλλοίωση και γενικά κάθε µεταβολή των εµπραγµάτων σχέσεων στις δασικές εν γένει εκτάσεις που περιέχονται σε αυτούς είναι άκυρη και ανίσχυρη, αν δεν συνοδεύεται από πιστοποιητικό της αρµόδιας υπηρεσίας της παραγράφου 10 του άρθρου 28 του ν. 2664/1998, µε το οποίο θα βεβαιώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης, η ανυπαρξία δικαιωµάτων του δηµοσίου επ΄ αυτής και η αυτοτέλεια ή η νόµιµη κατάτµησή της.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΣΥΣΤΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 6

Σύσταση Ειδικής Γραµµατείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

1. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) συνιστάται ενιαίος διοικητικός τοµέας µε τίτλο «Ειδική Γραµµατεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ε.Γ.Ε.Π.Ε.)» µε αρµοδιότητα την επίβλεψη και το συντονισµό των αρµόδιων υπηρεσιών, σε κεντρικό, περιφερειακό και νοµαρχιακό επίπεδο και επίπεδο Ο.Τ.Α. µε σκοπό τη διασφάλιση της εφαρµογής της νοµοθεσίας για θέµατα περιβάλλοντος και ενέργειας και τη συµµόρφωση προς τις οικείες διατάξεις.

2. Στην Ειδική Γραµµατεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάγονται:

α) Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.), που συστήθηκε σύµφωνα µε το άρθρο 9 (παράγραφοι 4, 5, 6 και 7) του ν. 2947/2001 (ΦΕΚ 228 Α΄) και του π.δ. 165/2003 (ΦΕΚ 137 Α΄)

β) Το Αυτοτελές Συντονιστικό Γραφείο για την Πρόληψη και Αποκατάσταση των Περιβαλλοντικών Ζηµιών (ΣΥΓΑΠΕΖ), το οποίο συστήθηκε µε την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του π.δ. 148/2009 (ΦΕΚ 190 Α΄).

γ) Η Γνωµοδοτική Επιτροπή για την Πρόληψη και την Αποκατάσταση των Περιβαλλοντικών Ζηµιών, εφεξής «Επιτροπή Αντιµετώπισης Περιβαλλοντικών Ζηµιών» (ΕΑΠΕΖ), η οποία συστήθηκε µε την παράγραφο 5 του άρθρου 6 του π.δ. 148/2009 για την υποστήριξη του έργου του ΣΥΓΑΠΕΖ.

3. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής συνιστάται θέση µετακλητού ειδικού γραµµατέα, ο οποίος προΐσταται της Ειδικής Γραµµατείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας µε βαθµό 2ο της κατηγορίας των ειδικών θέσεων.

4. Στην Ειδική Γραµµατεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάγεται επίσης και η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.), η οποία συνιστάται µε το παρόν και µε αποστολή τον έλεγχο και την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων της εθνικής ενεργειακής πολιτικής για την εξοικονόµηση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση και της εφαρµογής των διατάξεων των άρθρων 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 10,11 και 12 του ν. 3661/2008 (ΦΕΚ 89 Α΄) «Μέτρα για τη µείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και άλλες διατάξεις».

Στις αρµοδιότητες της Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ. ανήκουν:

α. Ο έλεγχος και η παρακολούθηση της διαδικασίας έκδοσης Πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, της επιθεώρησης λεβήτων και της επιθεώρησης εγκαταστάσεων κλιµατισµού, όπως ορίζονται αντίστοιχα στα άρθρα 6, 7 και 8 του ν. 3661/2008 (ΦΕΚ 89 Α΄), ο έλεγχος και η παρακολούθηση του έργου των επιθεωρητών κτηρίων, επιθεωρητών λεβήτων και επιθεωρητών εγκαταστάσεων κλιµατισµού, καθώς και η τήρηση σε ηλεκτρονική µορφή Αρχείου Επιθεωρήσεως Κτηρίων, όπως ορίζεται στο άρθρο 9 του ν. 3661/2008 (ΦΕΚ 89 Α΄).

β. Ο έλεγχος ποιότητας της διαδικασίας έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές του άρθρου 9 του ν. 3661/2008 (ΦΕΚ 89 Α΄).

γ. Η συλλογή, επεξεργασία και µελέτη των αποτελεσµάτων από τον έλεγχο των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης και της επιθεώρησης λεβήτων και εγκαταστάσεων κλιµατισµού των άρθρων 6, 7 και 8 αντίστοιχα του ν. 3661/2008 (ΦΕΚ 89 Α΄), µε σκοπό τη διαπίστωση του βαθµού εφαρµογής των µέτρων για τη µείωση της κατανάλωσης ενέργειας των κτηρίων και την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων της ενεργειακής πολιτικής για την εξοικονόµηση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.

5. Με προεδρικό διάταγµα µε πρόταση των Υπουργών Οικονοµικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης αι Ηλεκτρονικής .ιακυβέρνησης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής καθορίζεται η συγκρότηση της Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ., η διοικητική και οργανωτική δοµή αυτής και των τοµέων της και οι θέσεις και τα προσόντα του προσωπικού κατά κατηγορία και ειδικότητα, η κάλυψη των οποίων µπορεί να προβλέπεται ότι διενεργείται και µε αποσπάσεις από τον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα. Με όµοιο διάταγµα ρυθµίζονται ο τρόπος διενέργειας των ελέγχων, τα πρόσπµα, οι λοιπές κυρώσεις και η διαδικασία επιβολής τους στους παραβάτες.

Άρθρο 7

Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων

1. Συνιστάται Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, ως Τµήµα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.), που έχει συσταθεί σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 9 παράγραφο 4, 5, 6 και 7 του ν. 2947/2001 (ΦΕΚ 228 Α΄) και του π.δ. 165/2003 (ΦΕΚ 137 Α΄), υπαγόµενη απευθείας στον Γενικό Επιθεωρητή της Ε.Υ.ΕΠ..

Η παραπάνω υπηρεσία είναι αρµόδια για τον εντοπισµό αυθαιρέτων κατασκευών µέσα στις εκτάσεις των περιοχών του περιγράµµατος της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος και την εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης.

2. Η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων ενηµερώνεται από την εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» για κάθε νέο κτίσµα που εντοπίζεται στις περιοχές της παραγράφου 1 του άρθρου 1, κατά τα οριζόµενα στο άρθρο 4, εντοπίζει τα αυθαίρετα κτίσµατα και ενηµερώνει τις αρµόδιες υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσουν άµεσα στην έκδοση των προβλεπόµενων πράξεων κατεδάφισης. Επίσης συντονίζει και παρακολουθεί το έργο τους και µπορεί να προβαίνει αυτεπάγγελτα και η ίδια στην εκτέλεση των εν γένει πράξεων κατεδάφισης που εκδόθηκαν σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις. Εκτός των υπηρεσιών του δηµοσίου και των Οργανισµών ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθµού που διαθέτουν κατάλληλα προς κατεδάφιση µηχανικά µέσα και προβαίνουν σε κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισµάτων, µπορεί και η ίδια να αναθέτει την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισµάτων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, µετά από σύναψη σχετικών συµβάσεων.

3. Η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων έχει έδρα στην Αθήνα και στελεχώνεται αποκλειστικά µε υπαλλήλους που αποσπώνται από το .ηµόσιο και νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για µία τριετία, η οποία µπορεί να παρατείνεται, ανάλογα µε τις υπηρεσιακές ανάγκες, µε απόφαση του οικείου Υπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, µετά από πρόταση του Ειδικού Γραµµατέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

4. Οι θέσεις του προσωπικού της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων είναι δώδεκα και κατανέµονται ως εξής:

Mία (1) θέση Προϊσταµένου του Τµήµατος, του κλάδου ΠΕ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ή/και Πολιτικών Μηχανικών µε Α΄ βαθµό. Τέσσερις (4) θέσεις υπαλλήλων ειδικού επιστηµονικού προσωπικού, όπως ορίζεται στο π.δ. 50/2001 (ΦΕΚ 39 Α΄), µε τις παρακάτω ειδικότητες: Ένας (1) αρχιτέκτονας, δύο (2) πολιτικοί µηχανικοί, ένας (1) δασολόγος ή περιβαλλοντολόγος ή µηχανικός περιβάλλοντος. Επτά (7) θέσεις τακτικού προσωπικού: α. Κατηγορία Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ): δύο (2) θέσεις κλάδου ΠΕ διοικητικού, µία (1) θέση κλάδου ΠΕ οικονοµολόγων, µία (1) θέση του κλάδου ΠΕ αρχιτεκτόνων- µηχανικών, δύο (2) θέσεις κλάδου ΠΕ πολιτικών µηχανικών, β. Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ): µία (1) θέση ΤΕ τεχνολογικών εφαρµογών.

5. Στους αποσπώµενους για τη στελέχωση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων δύναται να καταβάλλεται ειδική πρόσθετη αµοιβή που καθορίζεται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής.

Άρθρο 8

Κτηµατογράφηση και σύνταξη δασικού χάρτη σε περίπτωση πυρκαγιάς

Στο ν. 2664/1998 (ΦΕΚ 275 Α΄) «Εθνικό Κτηµατολόγιο και άλλες διατάξεις» προστίθεται άρθρο 27Β, ως ακολούθως:

«Άρθρο 27Β

Επιτάχυνση της διαδικασίας κύρωσης δασικών χαρτών Νοµού Αττικής

Οι περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιά κηρύσσονται υπό κτηµατογράφηση µέσα σε ένα µήνα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, εφόσον δεν τελούν ή δεν έχουν κηρυχθεί υπό κτηµατογράφηση. Η εταιρία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» αναθέτει χωρίς καθυστέρηση τη σύνταξη δασικού χάρτη της πληγείσας περιοχής κατά τις κείµενες διατάξεις.»

Άρθρο 9

Κατάργηση διατάξεων

1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, όπως αντικαταστάθηκε µε την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 3208/2003 (ΦΕΚ 303 Α΄), καταργείται. Οι παράγραφοι 4, 5, 6 και 7 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, όπως ισχύει, αναριθµούνται σε 3, 4, 5 και 6 αντιστοίχως.

2. Η παράγραφος 15 του άρθρου 21 του ν. 3208/2003 (ΦΕΚ 303 Α΄) δεν εφαρµόζεται για τα πρωτόκολλα της παρ. 5 του άρθρου 114 του ν. 1892/1990, τα οποία εκδίδονται µετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόµου.

3. Η παράγραφος 17 του άρθρου 1 του ν. 3208/2003 (ΦΕΚ 303 Α΄) καταργείται.

Άρθρο 10

Η ισχύς του παρόντος νόµου αρχίζει από τη δηµοσίευσή του στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως

Αθήνα, 14 Δεκεµβρίου 2009

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ι. Ραγκούσης Γ. Παπακωνσταντίνου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Κ. Μπιρµπίλη

Αριθµ. 200/10/2009

 

ΕΚΘΕΣΗ

Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

(άρθρο 75 παρ. 1 του Συντάγµατος)

στο σχέδιο νόµου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής «Προστασία Δασώνκαι Δασικών Εκτάσεων του νοµού Αττικής, Σύσταση Ειδικής Γραµµατείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις»

Με τις διατάξεις του υπόψη νοµοσχεδίου ρυθµίζονται θέµατα προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων του Νοµού Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009, καθώς και διάφορα θέµατα αρµοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής (Σύσταση και οργάνωση Υπηρεσιών κ.λπ.). Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

1.α. Αναστέλλεται η έκδοση οικοδοµικών αδειών και απαγορεύεται η εκτέλεση οικοδοµικών εργασιών, στα γήπεδα και οικόπεδα που βρίσκονται, εν όλω ή εν µέρει, εντός του προσαρτώµενου στον υπό ψήφιση νόµο περιγράµµατος των περιοχών του Νοµού Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2009.

β. Καθορίζεται το χρονικό όριο ισχύος της θεσπιζόµενης κατά τα ανωτέρω απαγόρευσης (µέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών για τις εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεων και εκτός ορίων οριοθετηµένων οικισµών και µέχρι την κήρυξη, ως αναδασωτέων, των δασών και δασικών εκτάσεων των προαναφερόµενων περιοχών, όσον αφορά στις εκτάσεις εντός σχεδίου πόλεων και ορίων οριοθετηµένων οικισµών).

γ. Οι πράξεις κήρυξης της αναδάσωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών αναρτώνται και στο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Αττικής. (άρθρο 1)

2.α. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η έκδοση οικοδοµικών αδειών για την:

i) Ανέγερση ή επισκευή κτισµάτων τα οποία έχουν ανεγερθεί µε νόµιµη οικοδοµική άδεια και υπέστησαν ζηµιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις ως άνω πυρκαγιές.

ii) Εκτέλεση δηµόσιων έργων και έργων υποδοµής, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

β.i) Επιτρέπεται η έναρξη οικοδοµικών εργασιών, για την ανέγερση κτισµάτων, εντός του περιγράµµατος των ανωτέρω (παρ. 1α) περιοχών για τα οποία είχε εκδοθεί νόµιµη οικοδοµική άδεια, µόνο µετά από αυτοψία και βεβαίωση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου, που πιστοποιεί τα οριζόµενα.

ii) Με απόφαση του Γενικού Γραµµατέα της Περιφέρειας Αττικής, συνιστώνται, προς τούτο και εντός της οριζοµένης προθεσµίας, οι τριµελείς Ειδικές Επιτροπές Ελέγχου, µε την οριζόµενη συγκρότηση. (άρθρο 2)

3. Προβλέπεται η υποχρεωτική αναγραφή στην αίτηση για την έκδοση άδειας οικοδοµής και στην άδεια οικοδοµής, που εκδίδεται για τα προαναφερόµενα οικόπεδα ή γήπεδα, των γεωγραφικών συντεταγµένων που είναι εξαρτηµένες από το εθνικό τριγωνοµετρικό δίκτυο του γηπέδου ή οικοπέδου και του υπό ανέγερση κτίσµατος ή της κατασκευής, καθώς και των εκτάσεων, που αναφέρονται στα τοπογραφικά διαγράµµατα τα οποία συνοδεύουν τις πράξεις χαρακτηρισµού (άρθρο 14 ν. 998/1979).

(άρθρο 3)

4.α. Θεσπίζεται η υποχρέωση της «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» να λειτουργήσει, υπό την εποπτεία του Οργανισµού Κτηµατολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Χ.Ε.), σύστηµα τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης, του Νοµού Αττικής και να ενηµερώνει τακτικά (κάθε µήνα) την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, για κάθε νέο κτίσµα που εντοπίζεται σε γήπεδο εκτός σχεδίων πόλεων και εκτός ορίων οριοθετηµένων οικισµών, στις προαναφερόµενες περιοχές, αναφέροντας υποχρεωτικά τις γεωγραφικές συντεταγµένες του κτίσµατος.

β. Κάθε άλλο σχετικό, µε τη λειτουργία του συστήµατος τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης, θέµα, καθορίζεται µε υπουργική απόφαση. (άρθρο 4)

5. Επιταχύνεται η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών του Νοµού Αττικής. Ειδικότερα:

α. Καθορίζονται οι προθεσµίες, εντός των οποίων διενεργούνται η: i) θεώρηση του προσωρινού δασικού χάρτη, από την αρµόδια .ιεύθυνση .ασών, ii) υποβολή σχετικών αντιρρήσεων, iii) εξέταση των αντιρρήσεων, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στην αµφισβήτηση του δασικού χαρακτήρα των εµφανιζοµένων στο χάρτη δασικών εκτάσεων, iv) κύρωση των προσωρινών δασικών χαρτών από τον Γενικό Γραµµατέα της οικείας Περιφέρειας.

Καθορίζονται, επίσης, οι διαδικασίες για την ανάρτηση, τη διόρθωση και την κύρωση των προσωρινών δασικών χαρτών.

β. Η ανακοίνωση, για την ανάρτηση του δασικού χάρτη προς ενηµέρωση των ενδιαφεροµένων, δηµοσιεύεται σε δύο (2) τουλάχιστον ηµερήσιες εφηµερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας.

γ.i) Παρέχεται η εξουσιοδότηση, για τη συγκρότηση, µε απόφαση του Γενικού Γραµµατέα της οικείας Περιφέρειας, τριµελών επιτροπών, µε την οριζόµενη συγκρότηση, για την εξέταση των ανωτέρω αντιρρήσεων.

ii) Η αποζηµίωση των µελών των ανωτέρω επιτροπών και του γραµµατέα αυτών καθορίζεται µε κ.υ.α., σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις (άρθρο 17 ν. 3205/2003).

δ. Ο δασικός χάρτης, µετά την κύρωσή του από τον Γενικό Γραµµατέα της Περιφέρειας, καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ ενώπιον κάθε διοικητικής ή δικαστικής αρχής.

ε.i) Κηρύσσονται υποχρεωτικά υπό κτηµατογράφηση, εντός της οριζοµένης προθεσµίας, τόσο οι περιοχές του Νοµού Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009, όσο και οι περιοχές που πλήττονται εκάστοτε από πυρκαγιά, εφόσον δεν έχει ήδη συντελεστεί τούτο.

ii) Η ανώνυµη εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» αναθέτει χωρίς καθυστέρηση τη σύνταξη του δασικού χάρτη της περιοχής που έχει πληγεί, σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία. Ειδικά για τις ανωτέρω περιοχές του Νοµού Αττικής, οι εργασίες κατάρτισης του δασικού χάρτη εκτελούνται από την προαναφερόµενη εταιρεία, εφόσον δεν έχουν εκτελεστεί από τις αρµόδιες διευθύνσεις δασών ή µε ανάθεση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

στ. Θεωρείται άκυρη και ανίσχυρη κάθε µεταβίβαση, σύσταση, αλλοίωση και γενικά κάθε µεταβολή των εµπραγµάτων σχέσεων στις δασικές εκτάσεις µετά την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών, αν δεν συνοδεύεται από πιστοποιητικό του ειδικού τµήµατος δασικών Χαρτογραφήσεων των .ιευθύνσεων δασών των νοµών και των Περιφερειών, που βεβαιώνει τα οριζόµενα.

(άρθρα 5 και 8)

6.α.i) Συνιστώνται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ενιαίος διοικητικός τοµέας µε τίτλο Ειδική Γραµµατεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ε.Γ.Ε.Π.Ε.) και η θέση ου µετακλητού Ειδικού Γραµµατέα µε βαθµό 2ο της κατηγορίας των ειδικών θέσεων, ο οποίος προΐσταται της υνιστώµενης Υπηρεσίας.

ii) Καθορίζονται η αποστολή (συντονισµός κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών, καθώς και υπηρεσιών Ο.Τ.Α. για την εφαρµογή της νοµοθεσίας επί θεµάτων εριβάλλοντος και ενέργειας κ.λπ.) και οι υπηρεσίες που συγκροτούν την Ε.Γ.Ε.Π.Ε..

β.i) Συνιστάται, επίσης, Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών ενέργειας (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.), υπαγόµενη στην Ειδική Γραµµατεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, µε αποστολή τον έλεγχο και την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων της εθνικής ενεργειακής πολιτικής για την εξοικονόµηση ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, καθώς και την εφαρµογή των µέτρων για τη µείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων.

ii) Περαιτέρω ορίζονται οι αρµοδιότητες της Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ. στις οποίες περιλαµβάνεται και η τήρηση σε ηλεκτρονική µορφή Αρχείου Επιθεωρήσεως Κτιρίων [άρθρο 9, ν. 3661/2008 (ΦΕΚ 89 Α΄)].

γ. Παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισµό µε π.δ./γµα: i) της συγκρότησης της Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ., της διοικητικής και οργανωτικής δοµής αυτής και των τοµέων της και των θέσεων και των προσόντων του προσωπικού κατά κατηγορία και ειδικότητα, ii) του τρόπου διενέργειας των ελέγχων, των προστίµων και των λοιπών κυρώσεων, καθώς και της διαδικασίας επιβολής τους. (άρθρο 6)

7.α.i) Συνιστάται Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, ως Τµήµα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

ii) Η αρµοδιότητα της συνιστώµενης Υπηρεσίας ανάγεται στον / στην: αα) εντοπισµό αυθαίρετων κατασκευών εντός των εκτάσεων των προαναφερόµενων (παρ. 1α) περιοχών, ββ) εκτέλεση πράξεων κατεδάφισης.

iii) Περαιτέρω, παρέχεται η δυνατότητα στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων να: αα) προβαίνει και αυτεπάγγελτα στην εκτέλεση των εν γένει πράξεων κατεδάφισης, που εκδόθηκαν σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις και ββ) αναθέτει την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισµάτων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, µετά από σύναψη σχετικών συµβάσεων.

β.i) Η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων στελεχώνεται, αποκλειστικά µε υπαλλήλους, που αποσπώνται από το δηµόσιο και νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου, τριετούς διάρκειας µε δυνατότητα παράτασης.

ii) Καθορίζεται η σύνθεση προσωπικού της συνιστώµενης κατά τα ανωτέρω Υπηρεσίας που περιλαµβάνει δώδεκα (12) θέσεις [µία (1) θέση προϊσταµένου ΠΕ κατηγορίας, τέσσερις (4) θέσεις ειδικού επιστηµονικού προσωπικού και επτά (7) θέσεις τακτικού προσωπικού (6 ΠΕ και 1 ΤΕ κατηγορίας)].

γ. Παρέχεται η δυνατότητα για την καταβολή ειδικής πρόσθετης αµοιβής στους αποσπώµενους, κατά τα ανωτέρω, υπαλλήλους για τη στελέχωση της προαναφερόµενης Ειδικής Υπηρεσίας, η οποία (αµοιβή) καθορίζεται µε κ.υ.α.. (άρθρο 7)

8.α. Καταργείται η εφαρµογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, όπως ισχύουν, µε τις οποίες καθορίζονται τα κριτήρια, βάσει των οποίων θεωρείται ότι υφίσταται δασοβιοκοινότητα και δηµιουργείται δασογενές περιβάλλον (ύπαρξη δασικών ειδών σε έκταση τουλάχιστον τριών (3) στρεµµάτων, 25% κάλυψη του εδάφους κ.λπ.).

β. Παύει, επίσης, να εφαρµόζεται, όσον αφορά στα πρωτόκολλα της παρ. 5 του άρθρου 114 του ν. 1892/1990 (πρωτόκολλα µε τα οποία επιβάλλεται ειδική αποζηµίωση, για το χρονικό διάστηµα από της κλητεύσεως του οικείου δασάρχη και µέχρι την κατεδάφιση κτισµάτων εν γένει, που βρίσκονται εντός δηµοσίων ή ιδιωτικών δασών ή δασικών ή αναδασωτέων περιοχών που καταστράφηκαν από πυρκαγιά), που εκδίδονται µετά την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόµου, η διάταξη της παρ. 15 του άρθρου 21 του ν. 3208/2003, που προβλέπει την αναστολή της βεβαίωσης, εκτέλεσης και είσπραξης των προαναφερόµενων πρωτοκόλλων µέχρι την κατάρτιση και κύρωση των προβλεπόµενων, από τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρο 27 του ν. 2664/1998), δασικών χαρτών.

γ. Καταργείται τέλος και η παρ. 17 του άρθρου 1 του ν. 3208/2003, σύµφωνα µε την οποία φυσικά ή νοµικά πρόσωπα δικαιούνται να ζητήσουν, µε αίτησή τους, το χαρακτηρισµό των εκτάσεών τους, εφόσον γι’ αυτές δεν εκδόθηκαν τελεσίδικες αποφάσεις χαρακτηρισµού, κατά τη διαδικασία του άρθρου 14 του ν. 998/1979. (άρθρο 9)

Από τις προτεινόµενες διατάξεις προκαλούνται τα ακόλουθα οικονοµικά αποτελέσµατα:

I. Επί του Κρατικού Προϋπολογισµού

1. Ετήσια δαπάνη ύψους 501.380 ευρώ περίπου, που αναλύεται ως ακολούθως:

α. 355.000 ευρώ, από την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των συνιστώµενων µε τις διατάξεις του υπό ψήφιση νόµου:

i) Ειδικής Γραµµατείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ε.Γ.Ε.Π.Ε.). (άρθρο 6 παρ. 1)

ii) Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.). (άρθρο 6 παρ. 4)

iii) Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων. (άρθρο 7 παρ. 1)

β. 780 ευρώ, από την καταβολή επιδόµατος θέσης ευ-

θύνης στον προϊστάµενο της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων. (άρθρο 7 παρ. 1)

γ. 134.100 ευρώ, από την σύσταση θέσης του µετακλητού Ειδικού Γραµµατέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την καταβολή της µισθοδοσίας του, καθώς και από τη µισθοδοσία ενός (1) Ειδικού Συµβούλου και ενός (1) Ειδικού Συνεργάτη που θα προσληφθούν µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου για την επικουρία του έργου του Ειδικού Γραµµατέα. (άρθρο 6 παρ. 1 και 3)

δ. 11.500 ευρώ, από την καταβολή υπερωριακής αποζηµίωσης και αµοιβής για εργασία κατά τις Κυριακές και τις εξαιρέσιµες ηµέρες στους αποσπώµενους δύο (2) διοικητικούς υπαλλήλους που στελεχώνουν το Γραφείο του προαναφερόµενου Ειδικού Γραµµατέα.

(άρθρο 6 παρ. 1)

2. Ετήσια δαπάνη από την αντιµετώπιση των εξόδων µετακίνησης των µελών των συνιστώµενων Ειδικών Επιτροπών Ελέγχου (άρθρο 2 παρ. 2). Η δαπάνη εκ της αιτίας αυτής εξαρτάται από πραγµατικά γεγονότα (αριθµός µετακινήσεων κ.λπ.) και από την έκδοση σχετικής απόφασης του Γενικού Γραµµατέα της Περιφέρειας Αττικής.

3. Ετήσια δαπάνη, από τον καθορισµό της διοικητικής και οργανωτικής δοµής της Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ. και των θέσεων του προσωπικού της. (άρθρο 6 παρ. 5)

Η δαπάνη αυτή εξαρτάται από την έκδοση σχετικού π.δ/τος και εκτιµάται στο ποσό των 1.770.000 ευρώ περίπου.

4. .δαπάνη, από την καταβολή αποζηµίωσης στα µέλη των τριµελών Επιτροπών που εξετάζουν τις αντιρρήσεις που προβάλλονται όσον αφορά στο δασικό χαρακτήρα των εµφανιζοµένων στους δασικούς χάρτες των δασικών εκτάσεων του Νοµού Αττικής. (άρθρο 5)Η δαπάνη εκ της αιτίας αυτής, που εξαρτάται από τον αριθµό των συνιστώµενων Επιτροπών και την έκδοση σχετικής κ.υ.α. εκτιµάται στο ποσό των 360.000 ευρώ.

5. Ενδεχόµενη δαπάνη από την παροχή δυνατότητας στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων να προβαίνει αυτεπάγγελτα ή / και να αναθέτει την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισµάτων σε ιδιωτικές εταιρείες, µέσω της σύναψης σχετικών συµβάσεων. (άρθρο 7 παρ. 2) Η δαπάνη δαυτή εξαρτάται από πραγµατικά γεγονότα και εκτιµάται στο ποσό των 100.000 ευρώ περίπου ετησίως.

6. Ενδεχόµενη δαπάνη από τυχόν καταβολή ειδικής πρόσθετης αµοιβής στους δώδεκα (12) παλλήλους που αποσπώνται από το .ηµόσιο και τα νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου, για τη στελέχωση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων. (άρθρο 7 παρ. 3, 4 και 5)Η δαπάνη αυτή εξαρτάται από την έκδοση σχετικής κ.υ.α. και εκτιµάται στο ποσό των 45.000 ευρώ.

7. Εφάπαξ δαπάνη ύψους 160.000 ευρώ περίπου, από την προµήθεια του αναγκαίου εξοπλισµού:

α. Των συνιστωµένων: i) Ειδικής Γραµµατείας Επιθεώρησης και Ενέργειας (άρθρο 6 παρ. 1), ii) Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων (άρθρο 7 παρ.1), iii) Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.) (άρθρο 6 παρ. 4)

β. Του Αρχείου Επιθεωρήσεως Κτιρίων. (άρθρο 6 παρ. 4)

8. Ενδεχόµενη αύξηση εσόδων από τυχόν επιβολή προστίµων από την Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ., που εξαρτάται από πραγµατικά γεγονότα και από την έκδοση σχετικού π.δ/τος. (άρθρο 6 παρ. 5)

9. Επίσπευση είσπραξης δηµοσίων εσόδων από την κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 21 παρ. 15 του ν. 3208/2003 και την άµεση βεβαίωση, εκτέλεση και είσπραξη των πρωτοκόλλων επιβολής της ειδικής αποζηµίωσης που καταβάλλεται από την κλήτευση του οικείου δασάρχη και µέχρι την κατεδάφιση κτισµάτων εν γένει, που βρίσκονται εντός δηµοσίων ή ιδιωτικών δασών ή δασικών ή αναδασωτέων περιοχών που καταστράφηκαν από πυρκαγιά. (άρθρο 9 παρ. 2)

II. Επί του Κρατικού Προϋπολογισµού και επί του προϋπολογισµού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

1. Επιβράδυνση είσπραξης εσόδων, από την αναστολή της έκδοσης οικοδοµικών αδειών και απαγόρευσης εκτέλεσης οικοδοµικών εργασιών στα γήπεδα και οικόπεδα που βρίσκονται εν όλω ή εν µέρει εντός του περιγράµµατος των περιοχών του Νοµού Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2009. (άρθρο 1 παρ. 1)

2. Απώλεια εσόδων από τον επανακαθορισµό των κριτηρίων χαρακτηρισµού εκτάσεων, ως δασοβιοκοινοτήτων και τον επανακαθορισµό των προϋποθέσεων δηµιουργίας δασογενούς περιβάλλοντος (άρθρο 9 παρ. 1).

Εν προκειµένω η σχετική απώλεια πόρων αντισταθµίζεται από το όφελος που προκύπτει για το κοινωνικό σύνολο από την αυξηµένη προστασία του δασικού περιβάλλοντος.

ΙΙΙ. Επί του Κρατικού Προϋπολογισµού ή / και επί του προϋπολογισµού των νοµαρχιών νοµού Αττικής

1. δαπάνη από τη δηµοσίευση στον τύπο ανακοίνωσης, για την ανάρτηση των δασικών χαρτών του Νοµού Αττικής. (άρθρο 6)

2. Ενδεχόµενη δαπάνη από τυχόν εκτέλεση των εργασιών κατάρτισης των δασικών χαρτών για τις περιοχές του Νοµού Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009, από τις .ιευθύνσεις .ασών των νοµαρχιών του Νοµού Αττικής ή της οικείας Περιφέρειας ή από ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης δασικών µελετών. (άρθρο 5)

IV. Επί του προϋπολογισµού της ανώνυµης εταιρείας «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» (Ν.Π.Ι... µη επιχορηγούµενο από τον Κρατικό Προϋπολογισµό)

1. Ετήσια δαπάνη, από τη λειτουργία συστήµατος τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης, του Νοµού Αττικής. (άρθρο 4)Η εν λόγω δαπάνη εξαρτάται από την έκδοση σχετική υπουργικής απόφασης και εκτιµάται στο ποσό των 300.000 ευρώ περίπου ετησίως.

2. δαπάνη, από την ανάθεση της σύνταξης δασικών χαρτών για τις περιοχές που πλήττονται εκάστοτε από πυρκαγιές, καθώς και για τις περιοχές του Νοµού Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009 και για τις οποίες οι εργασίες κατάρτισης του δασικού χάρτη εκτελούνται από την εταιρεία µε αναθέσεις σε ιδιωτικά γραφεία δασολόγων, σύµφωνα µε τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 27 του ν. 2664/1998. (άρθρα 5 και 8)Η δαπάνη αυτή, όσον αφορά στη σύνταξη των δασικών χαρτών του Νοµού Αττικής, εκτιµάται στο ποσό των 1.640.000 ευρώ περίπου.

3. Εφάπαξ δαπάνη ύψους 100.000 ευρώ περίπου, από την εγκατάσταση του συστήµατος τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης του Νοµού Αττικής.

(άρθρο 4 παρ. 1)

4. Επίσπευση δαπάνης, από την ενωρίτερη (άµεση) εκπόνηση µελετών κτηµατογράφησης για τις ανωτέρω περιοχές. (άρθρα 5 και 8)

V. Επί του Οργανισµού Κτηµατολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Χ.Ε.) (Ν.Π..... επιχορηγούµενο από τον Κρατικό Προϋπολογισµό)

Επίσπευση είσπραξης εσόδων (προβλεπόµενα τέλη κτηµατογράφησης), από την άµεση κήρυξη σε κτηµατογράφηση των προαναφερόµενων περιοχών που επλήγησαν / πλήττονται από πυρκαγιές. (άρθρα 5 και 8)

Αθήνα, 14 δεκεµβρίου 2009

Ο Γενικός .διευθυντής

Βασίλειος Λέτσιος

 

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

(άρθρο 75 παρ. 3 του Συντάγµατος)

στο σχέδιο νόµου «Προστασία Δασών και Δασικών Εκτάσεων του Νοµού Αττικής, Σύσταση Ειδικής Γραµµατείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις»

Από τις διατάξεις του προτεινόµενου νοµοσχεδίου προκαλούνται τα ακόλουθα οικονοµικά αποτελέσµατα:

I. Επί του Κρατικού Προϋπολογισµού

1. Ετήσια δαπάνη ύψους 501.380 ευρώ περίπου, που αναλύεται ως ακολούθως:

α. 355.000 ευρώ, από την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των συνιστώµενων µε τις διατάξεις του υπό ψήφιση νόµου:

i) Ειδικής Γραµµατείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ε.Γ.Ε.Π.Ε.). (άρθρο 6 παρ. 1)

ii) Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.). (άρθρο 6 παρ. 4)

iii) Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων. (άρθρο 7 παρ. 1)

β. 780 ευρώ, από την καταβολή επιδόµατος θέσης ευθύνης στον προϊστάµενο της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων. (άρθρο 7 παρ. 1)

γ. 134.100 ευρώ, από τη σύσταση θέσης του µετακλητού Ειδικού Γραµµατέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την καταβολή της µισθοδοσίας του, καθώς και από τη µισθοδοσία ενός (1) Ειδικού Συµβούλου και ενός (1) Ειδικού Συνεργάτη που θα προσληφθούν µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου για την επικουρία του έργου του Ειδικού Γραµµατέα. (άρθρο 6 παρ. 1 και 3)

δ. 11.500 ευρώ, από την καταβολή υπερωριακής αποζηµίωσης και αµοιβής για εργασία κατά τις Κυριακές και τις εξαιρέσιµες ηµέρες στους αποσπώµενους δύο (2) διοικητικούς υπαλλήλους που στελεχώνουν το Γραφείο του προαναφερόµενου Ειδικού Γραµµατέα. (άρθρο 6 παρ. 1)

2. Ετήσια δαπάνη από την αντιµετώπιση των εξόδων µετακίνησης των µελών των συνιστώµενων Ειδικών Επιτροπών Ελέγχου (άρθρο 2 παρ. 2). Η δαπάνη εκ της αιτίας αυτής εξαρτάται από πραγµατικά γεγονότα (αριθµός µετακινήσεων κ.λπ.) και από την έκδοση σχετικής απόφασης του Γενικού Γραµµατέα της Περιφέρειας Αττικής.

3. Ετήσια δαπάνη, από τον καθορισµό της διοικητικής και οργανωτικής δοµής της Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ. και των θέσεων του προσωπικού της. (άρθρο 6 παρ. 5)

Η δαπάνη αυτή εξαρτάται από την έκδοση σχετικού π.δ/τος και εκτιµάται στο ποσό των 1.770.000 ευρώ περίπου.

4. .δαπάνη, από την καταβολή αποζηµίωσης στα µέλη των τριµελών Επιτροπών που εξετάζουν τις αντιρρήσεις που προβάλλονται όσον αφορά στο δασικό χαρακτήρα των εµφανιζοµένων στους δασικούς χάρτες των δασικών εκτάσεων του Νοµού Αττικής. (άρθρο 5)Η δαπάνη εκ της αιτίας αυτής, που εξαρτάται από τον αριθµό των συνιστώµενων Επιτροπών και την έκδοση σχετικής κ.υ.α. εκτιµάται στο ποσό των 360.000 ευρώ.

5. Ενδεχόµενη δαπάνη από την παροχή δυνατότητας στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων να προβαίνει αυτεπάγγελτα ή / και να αναθέτει την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισµάτων σε ιδιωτικές εταιρείες, µέσω της σύναψης σχετικών συµβάσεων. (άρθρο 7 παρ. 2) Η δαπάνη αυτή εξαρτάται από πραγµατικά γεγονότα και εκτιµάται στο ποσό των 100.000 ευρώ περίπου ετησίως.

6. Ενδεχόµενη δαπάνη από τυχόν καταβολή ειδικής πρόσθετης αµοιβής στους δώδεκα (12) υπαλλήλους που αποσπώνται από το δηµόσιο και τα νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου, για τη στελέχωση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων. (άρθρο 7 παρ. 3, 4 και 5)Η δαπάνη αυτή εξαρτάται από την έκδοση σχετικής κ.υ.α. και εκτιµάται στο ποσό των 45.000 ευρώ.

7. Εφάπαξ δαπάνη ύψους 160.000 ευρώ περίπου, από την προµήθεια του αναγκαίου εξοπλισµού:

α. Των συνιστωµένων: i) Ειδικής Γραµµατείας Επιθεώρησης και Ενέργειας (άρθρο 6 παρ. 1), ii) Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων (άρθρο 7 παρ.1), iii) Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.) (άρθρο 6 παρ. 4)

β. Του Αρχείου Επιθεωρήσεως Κτιρίων. (άρθρο 6 παρ. 4)

Οι ανωτέρω δαπάνες θα καλύπτονται από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισµού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, πλην των υπό στοιχεία (2) και (4) δαπανών που θα καλύπτονται από τον προϋπολογισµό της Περιφέρειας Αττικής.

II. Επί του Κρατικού Προϋπολογισµού και επί του προϋπολογισµού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Απώλεια εσόδων από τον επανακαθορισµό των κριτηρίων χαρακτηρισµού εκτάσεων, ως δασοβιοκοινοτήτων και τον επανακαθορισµό των προϋποθέσεων δηµιουργίας δασογενούς περιβάλλοντος (άρθρο 9 παρ. 1). Εν προκειµένω η σχετική απώλεια πόρων αντισταθµίζεται από το όφελος που προκύπτει για το κοινωνικό σύνολο από την αυξηµένη προστασία του δασικού περιβάλλοντος.

ΙΙΙ. Επί του Κρατικού Προϋπολογισµού ή / και επί του προϋπολογισµού των νοµαρχιών Νοµού Αττικής

1. δ.απάνη από τη δηµοσίευση στον τύπο ανακοίνωσης, για την ανάρτηση των δασικών χαρτών του Νοµού Αττικής. (άρθρο 6)

2. Ενδεχόµενη δαπάνη από τυχόν εκτέλεση των εργασιών κατάρτισης των δασικών χαρτών για τις περιοχές του Νοµού Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009, από τις διευθύνσεις δασών των νοµαρχιών του Νοµού Αττικής ή της οικείας Περιφέρειας ή από ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης δασικών µελετών. (άρθρο 5)

Οι ανωτέρω δαπάνες θα καλύπτονται από πιστώσεις του προϋπολογισµού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων ή της Περιφέρειας Αττικής ή του προϋπολογισµού των νοµαρχιών Νοµού Αττικής, κατά περίπτωση.

Αθήνα, 14 δεκεµβρίου 2009

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Γ. Παπακωνσταντίνου Κ. Μπιρµπίλη

Last Updated on 15, Ιανουάριου 2010
blog comments powered by Disqus