Home > ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ
Πολιτεία, μιά νέα κηπούπολις στους πρόποδες της Πεντέλης PDF Print E-mail
Written by Administrator   
10, Οκτώβριου 2008

από την εφημερίδα Κηφισιά

«ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΗΠΟΥΠΟΛΙΣ    ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ    

    Γράφει ο Περικλής Πέτρου

 

« Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Ματτιάκας πιστεύει ότι πολύ σύντομα η περιοχή αυτή θα γίνει ένα από τα ωραιότερα προάστια της πρωτευούσης χάρις στην προνομιούχο θέση και το θαυμάσιο κλίμα της..»

         Τότε που γράφονταν αυτά, το 1959(!), η Πολιτεία ήταν... άγνωστη και τελείως... έρημη.! Θα μπορούσε κανείς να το φανταστεί ; Σε ποια καλή ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου θα ταίριαζε καλύτερα η τότε και η σημερινή «πληγωμένη και αμαρτωλή» εμφάνισή της; Σε κωμωδία ή σε τραγωδία; Φαντάζομαι ότι θα υποτιμούσα τις αγωνίες των κατοίκων της περιοχής για την συνεχή χειροτέρευση της ποιότητας ζωής τους και τους φόβους τους για την υποβάθμιση της αξίας των περιουσιών τους από τα προβλήματα πυκνής ανοικοδόμησης που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στους κατοίκους της περιοχής- όπως  εύστοχα διαπιστώνει και ο Δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης στην απάντησή του προς την εφημερίδα «Κηφισιά»- αλλά και από ένα σωρό άλλα καθημερινά και μεγάλα προβλήματα που δεν έχουν λυθεί μέχρι σήμερα και δεν πρέπει οι δημοτικές αρχές να κάνουν πως δεν βλέπουν και να τα παραπέμπουν στις γνωστές «ελληνορωμαϊκές καλένδες». Ούτε τα προβλήματα λύνονται δια της μεθόδου της αναβολής, ούτε φροντίζοντας να κάψουν την περιοχή με ολέθρια γενικά πολεοδομικά σχέδια στην καρδιά της Πολιτείας, που θα καταστρέψουν άπαξ δια παντός το Όραμα των «Παλιών» για «Νέα Κηπούπολη» και θα την υποβαθμίσουν σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων  του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Αλήθεια ποιανού τα συμφέροντα θα εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο;             

 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ  ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΗΦΙΣΙΑ»   

 

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ κ.Ν.ΧΙΩΤΑΚΗ

 

 

«Είναι πράγματι αρκετά δύσκολα τα προβλήματα της Πολιτείας. Η ιδιαιτερότητα της ύπαρξης και διαχείρισης μέρους της περιοχής από τον Συνεταιρισμό σε συνδυασμό με την μεγάλη ανοικοδόμηση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας στους κατοίκους οι οποίοι δεν ήταν συνηθισμένοι σ΄ αυτές τις συνθήκες.

 Ο «Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολιτείας» με το υπόμνημά του αναφέρει τα προβλήματα της περιοχής, από τα οποία τα καθημερινά αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά από τις υπηρεσίες του Δήμου. Η καθαριότητα και η ανακύκλωση όμως για να πετύχουν χρειάζονται την συνεργασία όλων των πολιτών και όχι μόνο των ευαισθητοποιημένων και ενεργών. Για το κυκλοφοριακό αν και έγιναν παρεμβάσεις απαιτείται μελέτη για την ευρύτερη περιοχή η οποία θα ανακόπτει την διαμπερή κυκλοφορία και η εφαρμογή της χρειάζεται την αποδοχή όλων των κατοίκων. Η κατάσταση των πεζοδρομίων είναι συνευθύνη των παρόδιων ιδιοκτητών που δεν πρέπει να τα βλέπουν ως επέκταση του κήπου τους, αλλά σαν κοινόχρηστους χώρους.

 Οι κοινόχρηστοι χώροι που διαχειρίζεται ο Συνεταιρισμός γνώμη μου είναι ότι ανήκουν στο Δήμο Κηφισιάς, όπως και τα καταστήματα της Πλατείας Καραμανλή.

 Πιστεύω ότι με την συνεργασία του Συλλόγου και την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσεων που θα τύχει της αποδοχής από το Δημοτικό συμβούλιο αλλά και τους κατοίκους της Πολιτείας θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα σημαντικότερα των προβλημάτων που αναφέρονται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ‘ Κηφισιά ’.»

 

 

 

 

 

              ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

 

     

     Με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Κηφισιά», από τις 19 Σεπτεμβρίου 2008, καθώς και τις σχετικές, συχνές, παρεμβάσεις του «Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολιτείας»- τελευταία στις 4/9/2008- που εκφράζουν τις ανησυχίες των μελών του αλλά και την μεγάλη δυσφορία της τοπικής κοινωνίας, επιθυμώ να μου απαντήσετε σε σύντομη δήλωσή σας , τι σκοπεύετε να κάνετε για τα τοπικά προβλήματα της Πολιτείας, τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στο ως άνω δημοσίευμα καθώς και στην επιστολή που κατέθεσε ο Σύλλογος της Πολιτείας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς και αφορούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Πολιτείας όπως και στο μείζον πρόβλημα της διαδικασίας απομάκρυνσης του  Οικοδομικού Συνεταιρισμού Βουλευτών η «Πολιτεία» από τους κοινόχρηστους χώρους της περιοχής Πολιτείας και επιστροφής τους στην ιδιοκτησία του Δήμου της Κηφισιάς._

 

                                        

       Σε παράλληλους δρόμους κινήθηκαν και οι απαντήσεις των τριών δημοτικών παρατάξεων μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς.

 Από το συνδυασμό «Μαζί για την Κηφισιά», επικεφαλής ο κ. Τηλέμαχος Τσιλιγκίρης, μας υπενθύμισαν, ότι από τον Μάρτιο 2008 και μετά  ανέδειξαν το θέμα  του Συνεταιρισμού σε σχέση με την διαχείριση και ιδιοκτησία των κοινόχρηστων χώρων της Πολιτείας. Υπενθύμισαν την απάντηση του Δημάρχου που αναφέρθηκε στην απόκτηση, από τον Δήμο, του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου (Δ.Α.Κ Πολιτείας) , στην παράμετρο της παραμονής της Πολιτείας στα όρια του Δήμου Κηφισιάς, όταν πολλοί κάτοικοι ζήτησαν στο παρελθόν την ανακήρυξη της Πολιτείας σε Κοινότητα. Επίσης και την αποδοχή εκ μέρους του Δημάρχου της γνωστής γνωμοδότησης από το 1991, του δικηγόρου Τ.Βερνάρδου για την περιοχή, όπως και την πρόθεσή του για την επικαιροποίησή της.

    Ακόμα μας ανέφεραν και επισημάνσεις του Δημάρχου από τις τότε συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάγκη διαχείρισης του νερού της Πολιτείας από την ΕΥΔΑΠ «..καθώς το νερό πρέπει να είναι δημοτική ή δημόσια επιχείρηση και όχι ιδιωτική.»Αυτά ήδη από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τέλη Μαρτίου 2008.

    Σε επιτόπια αυτοψία ενημέρωσης και ο έτερος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης «Όμορφη Κηφισιά», δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μπόζος,  διαμόρφωσε σφαιρική αντίληψη για τα σοβαρά ζητήματα της περιοχής και έτσι ήταν σαφής για την ανάγκη να αναλάβει επιτέλους, «χωρίς άλλη χρονοτριβή..», ο Δήμος  τις ευθύνες του για την Πολιτεία, και την επαναφορά των διεκδικούμενων εκτάσεων στην κυριότητα του Δήμου της Κηφισιάς.

   Σε συζήτηση με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία Πολιτών Κηφισιάς» δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Κανακάκη αντιληφθήκαμε την πρόθεσή του να παρέμβει στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και πέραν αυτού, με όποιο κατάλληλο μέσον χρειασθεί προς τούτο, για την διαδικασία απομάκρυνσης του Συνεταιρισμού από την Πολιτεία. Μας υπενθύμισε ότι και επί των ημερών του πατέρα του, αείμνηστου Δημάρχου Μιχάλη Κανακάκη, έγιναν δυναμικές κινητοποιήσεις που συνέβαλαν αποφασιστικά στην απόκτηση του Δ.Α.Κ Πολιτείας.

 

Last Updated on 10, Οκτώβριου 2008
blog comments powered by Disqus