Home > ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ
Αίτηση ακύρωσης οικοδομικής άδειας κέντρου PDF Print E-mail
Written by Administrator   
30, Ιανουάριου 2012

project

Αίτηση ακύρωσης οικοδομικής άδειας κέντρου

Κατά τις εργασίες "μικρής κλίμακας" του κέντρου MOEL κόπηκαν δύο δέντρα, καταστράφηκε ο περιβάλλον χώρος με την διενέργεια εκσκαφών, καλύφθηκε ο κοινόχρηστος χώρος πρασίνου με δεκάδες κυβικά τσιμέντου, καταστράφηκε η παλαιότερη πλακόστρωση με χειροποίητες μαρμαρόπλακες, αντικαταστάθηκαν οι μαρμάρινες πλάκες του πεζοδρομίου με τσιμεντένιες,  βάφτηκαν τα μαρμάρινα ρείθρα του πεζοδρομίου με έντονο θαλασσί χρώμα ....

Όλα αυτά έγιναν σε επαφή ή και μέσα στον χώρο του σχολείου, σε ένα χώρο που χαρακτηρίζεται ως κονόχρηστος χώρος πρασίνου.

Το ζήτημα απασχόλησε εκτεταμένα τον τύπο και έγινε σχετική ερώτηση στην Βουλή. Για όλα αυτά τα ζητήματα ο Φ. Σ. Π. άσκησε αίτηση ακύρωσης η οποία έχει προσδιοριστεί για να εκδικαστεί την 6η Φεβρουαρίου 2012 στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και ήδη αναβλήθηκε για την 11η/6/2012.

Η αίτηση ακύρωσης έχει επι λέξει ως εξής :

 

 

ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΙΤΗΣΗ

Των :

1. Σωματείου με την επωνυνμία ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, Αριστοτέλους 18 (έναντι νηπιαγωγείου Πολιτείας Κηφισιάς) με έδρα την Κηφισιά, νομίμως εκπροσωπούμενου από την πρόεδρο αυτού Παντελίδου,

2 ΠΕΡΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ

1.. Της υπ’ αρ. 10384 από 28/4/2010 άδεια έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακος της νομαρχίας Αθηνών, διεύθυνσης πολεοδομίας, τμήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών δήμου Κηφισιάς.

2. Κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης, προηγούμενης ή μέλλουσας, ιδία δε την αναβίωσης των οικοδομικών αδειών με αρ. 262/2003, 262/2009, από 86926-3—2010 απόφαση ανάκλησης οικοδομικής άδειας, υπ’αρ. 12627/27-5-2010 απάντης σε αίτηση.

--------------------------------------------------------------------------------------

Προσβάλλουμε με την παρούσα τις ως άνω διοικητικές πράξεις και ζητάμε ν’ ακυρωθούν, προκειμένου να προστατευθεί ο κοινόχρηστος – δημοτικός χαρακτήρας της έκτασης επί της οποίας εξεδόθη η προσβαλλόμενη. Ειδικότερα :

Το γραφείο πολεοδομίας Δήμου Κηφισιάς εξέδωσε την προσβαλόμενη άδεια εργασιών μικρής κλίμακος την ανάκληση της οποίας ρητά αρνήθηκε με την υπ’αρ. 12627/17-5-2010 απάντηση επι αίτησής μας.

Κατά τον τρόπο αυτό αναβίωσε τόσο την 262/2009 άδεια οικοδομικών εργασιών (ήδη ανακληθείσα με την υπ’αρ.  8690/26-3-2010 απόφαση ανάκλησης) όσο και της προηγούμενης και συμπτωματικά ταυταριθμης 262/2003 οικοδομικής άδειας.

Εμπρόθεσμα ασκούμε την παρούσα αίτηση αφού η προσβαλόμενη εκδόθηκε την 28η/4/2010 και εμείς λάβαμε γνώση της προσβαλλομένης άδειας και των λοιπών διοικητικών πράξεων την 10η/5/2010.

Έχουμε άμεσο έννομο συμφέρον να προσβάλουμε τις ως άνω πράξεις, δεδομένου του σκοπού του πρώτου από εμάς και του ότι είμαι ιδιοκτήτρια και κάτοικος παρακείμενου ακινήτου η δεύτερη.

Α) ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΜΕΝΗ

Η μείζων έκταση επί της οποίας εξεδόθη η προσβαλλόμενη εντάχηκε στο σχέδιο πόλεως με επέκταση που έλαβε χώραυ με β.δ. όπως απεικόνίζεται στο ΡΔ Ε/9750/1959 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 73Α/23-4-1959. Η επέκταση έγινε με επίσπευση του «Οικοδομικού Συνεταιρισμου Βουλευτών και Γερουσιαστών η Πολιτεία», φερόμενου κυρίου τότε της έκτασης που έως τότε ήταν εκτός σχεδίου. Κατά τον τρόπο αυτό σχηματίστηκε μείζων έκταση περίπου 45 στρεμμάτων περιβαλλόμενη με ρυμοτομική γραμμή και προοριζόμενη για χώρο κοινής χρήσης μιά και δεν ήταν οικοδομήσιμη για ένα επιπλέον λόγο, τοαακατάλληλο του αναγλύφου του εδάφους (πρώην λατομείο). Σαν κοινόχρηστος χώρος κατέστη δημόσιο πράγμα με την έγκριση - δημοσίευση της επέκτασης του σχεδίου πόλης που έγινε με επίσπευση του ως άνω οικοδομικού συνεταιρισμού (νδ 690/1948).

Το σχέδιο πόλης τροποποιήθηκε στην συνέχεια με βδ όπως αποτυπώνεται στο ΡΔ Ε307151962 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 168Δ24-12-1962 πάλι με επίσπευση του ως άνω οικοδομικού συνεταιρισμού. Με αυτό αφενός διατηρήθηκε ο χαρακτήρας της έκτασης ως χώρος κοινής χρήσης και μη οικοδομήσιμος, αφετέρου καθορίστηκαν οι προβλεπόμενες χρήσεις γης που ήσαν «χώρος προοριζόμενος δι ανέγερσιν αγορας, εκπαιδευτηριου, αθλητικών εγκαταστάσεων, κινηματοθεάτρου και παιδικού κήπου» και μάλιστα ορίστηκε με ερυθρά γραμμή το περίγραμμα του χώρου μέ σα στον οποίο θα ανεγείρετο η δημοτική αγορά με ρητή μνεία «χώρος προριζόμενος δι ανέγερσιν αγοράς».

Την κατασκευήν του συγκεκριμένου έργου υποδομής «αγορά» ανέλαβε ο ως άνω οικοδομικός συνεταιρισμός με άγνωστη σ’εμάς έννομη σχέση.

Στην συνέχεια με το ΡΔ Ε 245671977 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 274Δ την 10 – 8 - 1977  καταργήθηκε η ερυθρά οικοδομική γραμμή ενώ αποτυπούνται τα ήδη υλοποιημένα  κτίσματα της δημοτικής αγοράς.

Τέλος, με την υπ’αρ. 167125015-7-1990 απόφαση Νομάρχου (λόγω μεταβολής στην αρμοδιότητα) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 377Δ την 23η-7-1990 ορίστηκε και ο χώρος της άλλης κοινωφελους χρήσης που πρβλέπεται, ο χώρος του σχολείου. Το περίγραμμα της οροθέτησης της χρήσης αυτής επικάλυπτε μέρος του  χώρου της δημοτικής αγοράς στον οποιο ήδη λειτουργούσε σχολείο και άλωστε μέχρι σήμερα λειτουργεί το νηπιαγωγείο της περιοχης.

Κατά συνέπεια των ανωτέρω ο χώρος επί της οποίας εξεδόθησαν η προσβαλόμενη άδεια καθώς και οι προηγούμενες αυτής οικοδομικές άδειες είναι κοινόχρηστος, μη οικδομήσιμος, στερούμενος άλλων πλην της κοινής χρήσης  χρήσεων γης και όρων δόμησης και για τον λόγο αυτό πρέπει ν’ακυρωθούν η προσβαλόμενη άδεια και κάθε άλλη παράνομη πράξη και παράλειψη της διοίκησης.

Β) ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

α) Σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία (απόφαση 5219/ 3-2-2004) επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακος προσθέτως υπό την αυτονόηττο προϋπόθεση ότι δεν εκτελούνται σε κοινόχρηστο χώρο.

Και μόνη η βεβαίωση μετά αυτοψία της τοποθέτησης «40 κυβικών μέτρων γαρμπιλομπετόν γα την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου στη θέση που έγναν ο εκσκαφές με την ανωτέρω ανκληθείσα οικ. άδεια» (από 27/5/2010 απάντηση σε αίτηση) αποκλείει τον χαρακτήρα της μικρής κλίμακος των έργων.

β) ενόψει όλων των στοιχείων του φακέλλου, των υπομνημάτων, του γεγονότος της ανάκλησης μιάς προηγούμενης άδειας της αυτής υπηρεσίας, των αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν και κυρίως του γεγονότος ότι τα ίδια φυσικά πρόσωπα – υπάλληλοι υπέγραψαν όλες τις σχετικές πράξεις, όφειλε η εκδούσα αρχη να προβεί στην διερεύνηση των σ’αυτην αναφερμένων καταγγελιών και επισημάνσεων.

Στη περίπτωση υπερβάσεων και αυθαιρέτων ενεργειών όφειλε να εφαρμόσει τα νόμιμα και να μην εκδοθεί άδεια εργασιών μικρής κλίμακος. Ειδικότερα όφειλαν να ελέγξουν εάν κατά την έκδοση :

1. Προβλέπονται όροι δόμησης για την συγκεκριμένη θέση

2. Προβλέπονται οι χρήσεις γης που λειτουργούν

3. Έχει υποβληθεί το τοπογραφικό διάγραμμα κάλυψης του «οικοπέδου» των προηγουμένων οικοδμικών αδειώ 262/2009 και 262/2003.

4. Εχει διατεθεί χώρος για garage ή έχει καταβληθεί το σχετικό τίμημα

5. Ειδικότερα ποίες εργασίες θα επιτρέπονται στον περιβάλλοντα  κοινόχρηστο χώρο και η αποτύπωσή τους δεδομένου ότι είχαν διαπιστωθεί με προηγούμενη αυτοψία υπεβάσεις εκσκαφών και είχε κοπεί δένδρο

6. Εάν ο χώρος στο οποίο γίνονται οι εργασίες που επιτράπηκαν με την προσβαλλόμενη επικάλυπτε τον χώρο του σχολείου.

7. Το σύνολο των εργασιών της προσβαλόμενης αλλά και οι διαπιστωθείσες κατά την αυτοψία εργασίες δεν εμπίπτουν στις διατάξεις που εφαρμόζονται για την διαδικασία «εργασιών μικρής κλίμακος» γιατί επρόκειτο για την κατασκευή κτιρίου το οποίο είχε κατ’ ουσίαν κατεδαφιστει κατά την διενέργεια των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν με την υπ’αρ. 262/2009 ήδη ανακληθείσα άδεια και επετράπη η εκ νέου κατασκευή του πράγμα το οποίο απαιτεί την έκδοση νέας άδειας.

γ) Κατά προφανή νομική πλάνη η προσβαλλόμενη εξέλαβε ότι μετά την ανάκληση της υπ’αρ. 262/2009 άδειας οικοδομής επανέρχεται σε ισχύ η υπ’αρ 262/2003 άδεια. Ρητά αυτό διατυπώνεται με την υπ’αρ. 12627/27-5-2010 απάντηση σε αίτηση.

Ασφαλώς αυτό πρόκειται για κακή ερμηνεία του νόμου μιά και οι εργασίες που μ’αυτήν είχαν επιτραπεί είχαν προ πολλού ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου και της παρόδου χρόνου είχε λήξει η ισχύς της. Ακόμα και εάν δεν είχαν ολοκληρωθεί, έπρεπε να αναθεωρηθεί η αρχική άδεια με προηγούμενη διενέργεια αυτοψίας.

Επίσης είχε εκδοθεί νέα άδεια επέκτασης, είχαν διενεργηθεί εργασίες, είχε δαπιστωθεί υπέρβαση εκσκαφών και καταστροφή δένδρου και είχε ανακληθεί η άδεια 262/2009 (με πλημελλή κατά την γνώμη μας αιτολογία). Μετά απ’ όλ’αυτά δεν μπορεί κατά κοινή λογική να θεωρηθεί ότι επανέρχεται σε ισχύ η υπ’αρ. 262/2003 άδεια.

δ) παρά το ότι είχε προγενέστεα διαπιστωθεί με αυτοψία η κοπή αιωνόβιου δένδρου και παρά το ότι είχε καταστραφεί δεύτερο επίσης αιωνόβιο δένδρο, αντί να επιβληθεί από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία  η αποκατάσταση της αυθαίρετης καταστροφής πρασίνου, επετράπη η τσιμεντόστρωση με 40 κυβικά μέτρα γαρμπιλομπετό. Δηλαδή, και αληθή έστω να ήταν η ποσότητα που τοποθετήθηκε, όπως την βεβαιώνουν οι υπηρεσίες του πολεοδομικού γραφείου δήμου Κηφισιάς, συνεπάγεται την καλυψη με μπετόν εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και την καταστροφή του.

Ε π ε ι δ ή  οι προσβαλλόμενες είναι νομικώς και τεχνικώς προδήλως εσφαλμένες και πρέπει ν’ ακυρωθούν,

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

Να γίνει δεκτή η παρούσα αίτηση. Ν’ ακυρωθεί η προσβαλλόμενη πράξη και αποφάσεις καθώς και κάθε άλλη συναφής προηγηθείσα ή μελλουσα πράξη ή παράλειψη. Να καταδικασθούν οι αντίδικοι στην εν γένει δικαστική μας δαπάνη.

Αθήναι, 25/6/10

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Last Updated on 30, Ιανουάριου 2012
blog comments powered by Disqus