Home > ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ
Ν΄αποκατασταθούν οι όψεις των πλατειών PDF Print E-mail
Written by Administrator   
25, Σεπτέμβριου 2010

Να προστατεύσει το δημοτικό συμβουλιο δήμου Κηφισιάς το αρχιτεκτονικό έργο, ισάξιο των έργων του Πικιώνη στον Λουμπαρδιάρη στην Πλάκα ή της παιδικής χαράς Φιλιθέης, καθώς και των παλιών λατομείων Διονύσου κ.α. Το αξιολογότατο αύτό μνημείο το έχουμε μέσα στα πόδια μας και καθημερινά  το καταστρέφουμε με ένταση τα τελευταία χρόνια : τις πλατείες της Πολιτείας.

Ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, πρέπει άμεσα να λάβει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο του  δήμου Κηφισιάς να ζητήσει να κηρυχθούν οι διαμορφωμένες πλατείες (κεντρική πλατεία Ρ.Τ.  28, Ρ.Τ. 12, τμήμα του Ρ.Τ.  79  καθώς και οι κόμβοι των δρόμων) διατηρητέα μνημεία ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.

Δηλαδή ν'αποφασίσει την αποκατάσταση των κοινοχρήστων χώρων και των αρχικών όψεων των κτιρίων πάνω στους κοινόχρηστους χώρους πάντα βέβαια  μέσα στις προβλεπόμενες χρήσεις γης.

· Κατά τον τρόπο αυτό τονίζεται η πολιτιστική και αρχιτεκτονική αξία των διαμορφώσεων και κτιρίων.

Οι διαμορφώσεις είναι έργο των καθηγητών Πολυτεχνείου Βαλάτου και Κλουβάτου, πρωτεργατών της αρχιτεκτονικής τοπίου στην Ελλάδα και τα κτίρια του γνωστού καθηγητή του πολυτεχνείου Δημητρίου Κιτσίκη. Η ομάδα αυτή συνδέεται με την ομάδα Πικιώνη μια και οι ίδιοι άνθρωποι είχαν εργαστεί για την κατασκευή έργων όπως η παιδική χαρά Πικιώνη Φιλοθέης που πρόσφατα αναπλάστηκε. Στην ομάδα της Πολιτείας είχε συμμετάσχει και ο υιός Πικιώνης. Ο οικοδομικός συνεταιρισμός είχε τότε συστήσει επιτροπή καλαισθησίας με έργο τον στολισμό των κοινοχρήστων χώρων με συνθέσεις και έργα τέχνης – υπαίθρια γλυπτά.

· Τονίζεται επίσης και η ιδιαίτερη τεχνική αξία των αρχικών διαμορφώσεων.

Έγιναν με πεντελικό μάρμαρο (από τα ρείθρα των πεζοδρομίων έως τις μαρμαρόπλακες των πεζοδρομίων, τα στέγαστρα των λεωφορείων και τα γλυπτά στις πλατείες), τα λατομεία παραδοσιακής εξόρυξης υπάρχουν σήμερα σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον οικισμό, έγιναν με τεχνίτες από τα νησιά με μεγάλη παράδοση στην λιθοξοία και με εργασία έγινε στο χέρι. Λεγεται ότι κάθε μαρμαρόπλακα πεζοδρομίου ήθελε μια μέρα δουλειάς. Κυρίως όμως συνδέεται η ανάδειξη του τρόπου αυτού κατασκευής με τα παλιά λατομεία Διονύσου και την επιτυχέστατη ανάπλασή τους.

· Έρχεται να εξισοροπήσει  την συστηματική καταστροφή των διαμορφώσεων που έγινε κατά κύριο λόγο στα χρόνια της σημερινής δημοτικής αρχής,.

· Γίνεται σαφές ότι ο δήμος Κηφισιάς δεν θέλει «να πάρει τις πλατείες για να παίξει τον ρόλο του συνεταιρισμού» μια και ενδιαφέρεται για την ανάπλαση και όχι για τις εισπράξεις των κέντρων.

· Τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα σε όσες εκτάσεις δεν είναι εγκαταστημένος μέσα σ'αυτές ο συνεταιρισμός βουλευτών η Πολιτεία, π.χ. ρείθρα δρόμων και τους ακάλυπτοι χώροι πλατειών.

Last Updated on 25, Σεπτέμβριου 2010
blog comments powered by Disqus