Home > ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΚΗΡΥΞΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ PDF Print E-mail
Written by Administrator   
27, Ιούλιου 2010

Κήρυξη του Εθνικού Δρυμού Πεντέλης

Έκταση περίπου 80.000 στρεμμάτων, σε άμεση επαφή με τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης και όρια οικισμών των περιοχών Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Εκάλη, Διόνυσος, Νέα Μάκρη, περιλαμβανομένου και του Κτήματος Συγγρού, έως την κορυφή και τα αντίστοιχα όρια στην άλλη πλευρά του βουνού.

Η ως άνω έκταση περιλαμβάνεται στην περιοχή ισχύος του διατάγματος «για την προστασία του Πεντελικού κάλλους».

Πλεονεκτήματα :

1. Αντίθετα με την απόφαση περί αναδάσωσης, καθορίζεται το τι πρέπει να γίνει δάσος και όχι το τι ήταν δάσος πριν την φωτιά (δεν γίνονται «αποχαρακτηρισμοί» από τα δασαρχεία).

2. Ακόμα και σε μία μέρα μπορεί ν’ αποτυπωθεί το περίγραμμα του Ε. Δ. Ο χάρτης της κήρυξης του Ε.Δ. θα είναι ο «δασικός χάρτης» του δάσους Πεντέλης.

3. Την διαχείριση αναλαμβάνει ο Φορέας Εθνικού Δρυμού και όχι τα δασαρχεία. Η μόνη χρήση γης είναι καταφύγιο της άγριας ζωής. Θύλακες (ιερά μονή) και ζώνες ειδικών χρήσεων (στρατιωτικές ή κεραίες) μπορούν να προβλεφθούν.

4. Οι δασικοί δρόμοι και οι αντιπυρικές ζώνες είναι μόνιμα κλειστοί σε μη υπηρεσιακά οχήματα.

5. Με την ευκαιρεία της αναδάσωσης μπορεί ν’αποκατασταθεί το φυσικό ανάγλυφο (παλιά λατομεία).

6. Τα ιδιωτικά δικαιώματα κηρύσσονται απαλλοτριωτέα και μάλιστα σε πολύ χαμηλή τιμή.

7. Το κυριότερο, δίνεται σαφές μήνυμα προς το πανελλήνιο ότι δεν ανεχόμαστε την οικοπεδοποίηση. Μας βρήκε η ατυχία των πυρκαϊών αλλά δεν ενδίδουμε στα οργανωμένα συμφέροντα.

Last Updated on 27, Ιούλιου 2010
blog comments powered by Disqus